Site pictogram Haagse Stadspartij

Haven op herhaling?

Scheveningen

Na de opmerkelijke draai om de cruisehaven af te blazen, lijkt achter de schermen alweer te worden gewerkt aan een nieuw plan voor een buitenhaven.

 

In een bijlage van het ‘Pact van Scheveningen’ staat “Ontwikkeling van een nieuwe haven” als één van de projecten aangemerkt. De Haagse Stadspartij zal woensdag a.s. bij de behandeling van het Masterplan Scheveningen Kust van wethouder Norder opheldering eisen, en de gemeenteraad om een duidelijke uitspraak vragen.

Op 3 november 2009 heeft het college van burgemeester en wethouders het plan voor een cruisehaven definitief moeten afblazen. En dat terwijl twee maanden eerder een grote meerderheid van de gemeenteraad nog had ingestemd met een 1,5 mln. euro kostend onderzoek. Maar met de naderende gemeenteraadsverkiezingen op komst durft niemand zich nog openlijk te verbinden aan dit zeer omstreden plan. Nu blijkt dat er achter de schermen toch wordt doorgewerkt aan nieuwe plannen. “Twee maanden na de opmerkelijke draai duiken de eerste aanwijzingen alweer op. Zijn de plannen voor een buitenhaven nu wel echt van de baan?”, zo vraagt fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij zich af.

De grote partijen spreken zich in hun verkiezingsprogramma’s stuk voor stuk uit tegen een cruisehaven. Het Zuiderstrand lijkt dan wel gered, maar echt geloofwaardig is de politieke wending nog niet. D66 en VVD zijn nu weliswaar tegen een cruisehaven, maar houden in hun verkiezingsprogramma’s vast aan de mogelijkheid van een zeezeilhaven. Wijsmuller: “Dat geeft te denken, want waar moet die zeezeilhaven dan komen? Deze partijen stemden tegen mijn voorstel om de derde haven open te houden, en koersen dus aan op een nieuwe haven buitengaats.” Ook wethouder Norder (PvdA) blijkt nog altijd grote moeite te hebben om het megalomane plan voor een buitenhaven los te laten. Op 1 december 2009 presenteerde het college ‘het Pact van Scheveningen’ waarin door betrokken partijen de ambities voor Scheveningen haven zijn vastgelegd. In een bijlage bij het Pact staat onopvallend, maar hoogst opmerkelijk de volgende afspraak:
De volgende projecten kunnen worden ontwikkeld:
• Ontwikkeling nieuwe haven
Bij de behandeling van het Masterplan Scheveningen-Kust op woensdag 6 januari as. in de commissie SRO zal Joris Wijsmuller de gemeenteraad opnieuw om een duidelijke uitspraak vragen: “Een buitenhaven toen niet, nu niet en nooit niet.”

Mobiele versie afsluiten