Haagse Stadspartij: Vraagtekens bij circusstunt de Mos

Met 25 vragen heeft raadslid Peter Bos (Haagse Stadspartij) zich bij het college gemeld om helderheid te krijgen over de komst van Cirque du Soleil naar Den Haag. Onlangs stuurde wethouder Richard de Mos een verslag van een persreisje naar Zürich naar de raad. Bos: “Het blijkt dat journalisten in de watten zijn gelegd met een gratis all-inclusive reisje naar Zürich met luxe hotel, vliegreis en een ereplaats op de tribune alleen maar om een “advertorial” te schrijven over een circusstunt van Richard de Mos in Zürich.”

Peter Bos begrijpt verder ook niet waarom het gezelschap helemaal naar Zürich is gevlogen aangezien in Rotterdam vrijwel gelijktijdig een show van Cirque du Soleil te zien was. Ook stoort Bos zich aan de kritiekloze berichtgeving van de meegereisde journalisten. Bos: “De circusact van de Mos in Zürich lijkt op een mislukte Tommy Coopershow. Er wordt gejongleerd met toeschouwersaantallen en de grootste clown van het college geeft 150.000 euro cadeau aan twee multinationals die zelf bij de gemeente hebben gesmeekt om met het circus op het Malieveld te mogen staan.”

De Haagse Stadspartij is overigens een fan van Cirque du Soleil. Peter Bos: “Het is een fantastisch circus van hoge kwaliteit en ik ben verheugd dat dit straks in Den Haag te zien zal zijn.”

Hieronder de vragen:
Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

N.a.v. het reisverslag van wethouder ESB van de dienstreis naar Zürich d.d. 2 november 2018 (RIS300873) stel ik overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde de volgende vragen:

1. Volgens het reisverslag is de wethouder met een delegatie op 5 oktober 2018 naar Zürich afgereisd voor een bezoek aan de organisatie van Cirque du Soleil. Aanleiding voor de reis is de mogelijke komst van Cirque du Soleil naar Den Haag vanaf 2019. Volgens het verslag is sprake van een intentie. Is dit juist?

2. Hoe hard zijn de afspraken met Cirque du Soleil? Welke overeenkomsten zijn afgesloten en met wie?

3. Wat wordt precies bedoeld met “de komende vijf edities (tien jaar)”?

4. Waarom wordt pas in maart 2019 bekend gemaakt welke show naar Den Haag komt?

5. Volgens AD Haagsche Courant d.d. 5 oktober 2018 (*1) zullen er in het najaar van 2019 zestig shows worden gegeven in een enorme tent op het Malieveld en zal dit naar zeggen van wethouder ESB zeker 100.000 mensen trekken in het najaar van 2019, mogelijk 150.000. Is dit juist? Zo nee, waarom niet?

6. Dit komt neer op maximaal 2.500 bezoekers per voorstelling. Is dit juist? Zo nee, waarom niet?

7. Volgens de meegereisde journalist van AD Haagsche Courant zal het in elk geval gaan om een zogenaamde Big Top Show: de grootste show van Cirque du Soleil. Ook volgens de meegereisde journalist van Den Haag Centraal (*2) komt Cirque du Soleil naar het Malieveld met een zogenaamde ‘Big Top Show’, de grootste soort show die Cirque du Soleil verzorgt. In de commissievergadering beweerde wethouder ESB dat het gaat om een kleine show voor 2.500 bezoekers en niet om een grote show van 6.500 bezoekers. Hoe kan het dat de journalist en de wethouder hierover van mening verschillen?

8. Wat heeft het voor zin om journalisten mee op reis te nemen naar Zürich als de artikelen die vervolgens in de media verschijnen in strijd zijn met de uitspraken van de wethouder?

9. Van 10 t/m 14 oktober 2018 waren er voorstellingen van het Cirque du Soleil te zien in Rotterdam Ahoy op 25 kilometer afstand van Den Haag. Waarom is besloten om 845 kilometer verder te reizen om een voorstelling in Zürich te bekijken?

10. Waarom zijn journalisten gevraagd om mee naar Zürich te gaan?

11. Volgens het reisverslag zijn verslaggevers van Den Haag Centraal, het AD en De Telegraaf mee geweest. Welke andere media zijn gevraagd om mee te gaan en welke hebben geweigerd?

12. Heeft de gemeente de reis- en verblijfskosten van de journalisten betaald? Zo ja, hoeveel en waarom?

13. Welke tegenprestatie heeft het college gevraagd van de journalisten

14. De artikelen van de meegereisde journalisten bevatte informatie over de komst van Cirque du Soleil naar Den Haag en hoe geweldig de wethouder dit vond. Deze informatie had ook in een persbericht van de gemeente naar buiten gebracht kunnen worden met eventueel een persconferentie in Den Haag. Welke toegevoegde waarde had in dit geval het mee laten reizen van journalisten?

15. Volgens het college betaalt de gemeente 150.000 euro voor de acquisitie van Cirque du Soleil. Kan het college aangeven aan wie dit geld wordt betaald en waarom?

16. Volgens AD Haagsche Courant kost het evenement de gemeente voor het eerste jaar zo’n 150.000 euro. Wat gaat het evenement in de andere jaren kosten? Zijn hier afspraken over gemaakt?

17. Wat is de rol van Mojo Concerts bij de komst van Cirque du Soleil?

18. Cirque du Soleil is eigendom van Amerikaanse en Chinese investeringsmaatschappijen en draait jaarlijks honderden miljoenen omzet. Mojo Concerts is onderdeel van het wereldomspannende concern Live Nation, het machtigste bedrijf in de muziekindustrie ter wereld met een omzet van 8.000.000.000 dollar per jaar. Waarom moeten publieke middelen ingezet worden om dit soort multinationals te spekken?

19. Volgens AD Haagsche Courant d.d. 5 oktober 2018 heeft Cirque du Soleil bij de gemeente Den Haag aangeklopt, omdat er geen plek meer is op de huidige standplaats naast de Amsterdam Arena. Is dit juist? Zo nee, waarom niet?

20. Volgens een bericht van Nu.nl (*3) is de huidige locatie van het circus een terrein vlak naast de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Op dat terrein wordt nu woningbouw ontwikkeld, waardoor evenementorganisator Mojo op zoek ging naar een andere locatie. Is dit juist? Zo nee, waarom niet?

21. Heeft Cirque du Soleil aangeklopt bij de gemeente of Mojo?

22. Als Cirque du Soleil en/of Mojo hebben aangeklopt bij de gemeente, waarom wordt dan door de gemeente geld betaald om het circus naar Den Haag te halen?

23. Wie betaalt de kosten van huur van het Malieveld aan Staatsbosbeheer?

24. Waarom is de delegatie niet met de trein naar Zürich gegaan i.p.v. met het vliegtuig?

25. Wat wordt bedoeld met het bedrag van € 2.315,00 dat wordt bijgedragen aan de bekendmaking van het evenement? En waar is dit geld aan besteed?

Peter Bos
Haagse Stadspartij

*1) https://www.ad.nl/den-haag/cirque-du-soleil-komende-tien-jaar-op-het-malieveld~a21b9357/

*2) https://www.denhaagcentraal.net/nieuws/cirque-du-soleil-komt-naar-den-haag/

*3) https://www.nu.nl/den-haag/5498801/cirque-du-soleil-komende-jaren-malieveld-in-haag.html

Uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.