Haagse Stadspartij verbaasd over verbieden demonstratie de Vloek

De Haagse Stadspartij maakt zich zorgen over het feit dat er in Den Haag streng wordt omgegaan met demonstraties. Een demonstratie van sociaal-culturele vrijplaats De Vloek die a.s. zaterdag plaats zou vinden zou zelfs verboden zijn. De rechtbank is hierin meegegaan.

Fractievoorzitter Peter Bos: “Dat er sinds de incidenten van afgelopen zomer kritisch wordt gekeken naar bepaalde demonstraties in bepaalde delen van de stad, heeft onze steun. Het heeft ook geleid tot rust. Maar het beleid moet niet doorschieten”.

Eerdere ervaringen met de Vloek zouden hebben geleid tot vergaande beperkingen die neerkomen op een verbod om in de binnenstad te demonstreren. De Haagse Stadspartij stelt daar grote vraagtekens bij. Peter Bos: “Het kraken van de Pier en het ophangen van een spandoek bij het stadhuis worden door de gemeente aangevoerd als gronden voor het verbod. Ook het feit dat bij een eerdere demonstratie 8 mensen zijn gearresteerd wordt genoemd, terwijl de aanklacht tegen deze arrestanten is geseponeerd. Ik vind het wat vergezocht.”

De Haagse Stadspartij wil het beperken van het demonstratierecht binnenkort bespreken in de gemeenteraad. Peter Bos: “Het recht op demonstratie is een grondwettelijk recht en ik verwacht dat dat in Den Haag volop wordt gerespecteerd”.