Haagse Stadspartij: “Unieke Binckhorst bedrijfshallen niet verkopen”

De Haagse Stadspartij heeft vernomen dat het college de panden Komeetweg 1-17 en Orionstraat 2-18 in de Binckhorst in de verkoop heeft gezet. Het gaat om 18 karakteristieke bedrijfshallen die 3,1 miljoen euro op moeten brengen. De vele bedrijven en organisaties die in de panden zijn gevestigd zijn niet geïnformeerd en vrezen voor hun toekomst. Het gaat o.a. om de bekende Papierwarenfabriek Jero, maar ook het Dierencrematorium en het succesvolle leerwerkbedrijf Sleutelen met Jongeren zijn hier gevestigd.

Raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij maakt zich grote zorgen: “Ik ben bang dat de bedrijfspanden gekocht gaan worden door een projectontwikkelaar die er op termijn nieuwbouw gaat plegen. Sloop van deze karakteristieke hallen vind ik doodzonde en moet voorkomen worden. Bovendien vind ik het ongepast dat de zittende huurders niet zijn geïnformeerd.” Peter Bos heeft een debat aangevraagd en zal verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis as. woensdag 16 december hierover aan de tand voelen in de raadscommissie Ruimte.

De karakteristieke hallen zijn in de jaren ’50 door de gemeente neergezet en behoren daarmee tot de oudste bedrijfspanden van de Binckhorst. De papierwarenfabriek Jero is de enige overgebleven firma uit deze periode. Jero fabriceert hier allerhande kartonnen schalen en schaaltjes waarop onder meer de kroket, haring of boterstaaf worden gepresenteerd. De productie draait nog steeds op vooroorlogse machines en het interieur heeft nog de sfeer van de jaren ’50.

Peter Bos: “De bestaande bedrijven en de bijzondere panden in de Binckhorst moeten we koesteren. Zij zijn het die samen met culturele initiatieven de Binckhorst op de kaart zetten en het gebied een unieke sfeer geven. De organische ontwikkeling van het gebied is van strategisch belang en succesvol, laten we daar aan vasthouden”.

6 Responses
 1. Anoniem

  Projectontwikkelaars zitten echt niet te wachten op zo’n 15 ondernemers met langlopende huurcontracten

 2. r_klysma@hotmail.com

  Je moet inderdaad niet willen dat een investeerder iets van die ouwe meuk maakt. Voor hetzelfde geld verdient hij daar iets mee en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!

 3. A. Hartkamp

  Als de 15 ondernemers er een opgeknapte plek voor terugkrijgen en verder kunnen gaan met het bedrijf wat ze in al die jaren hebben opgebouwd is het prima, maar het zou echt van de zotte zijn, huurders die er jarenlang zitten, netjes betalen zonder ze iets te laten weten ineens alles kwijt zijn???? Dat kan toch niet!!!

 4. H. P.

  Goede rondvraag van de heer Bos. Echter, een Bestemmingsplan wijzigen is niet zo’n probleem voor de heer Revis. Alle kansen voor DE PROJECTONTWIKKELAAR.
  En de huurders wisten al die tijd van NIKS