Haagse Stadspartij: “Toeristenbelasting kan veel eerlijker”

De Haagse Stadspartij vindt het zorgelijk dat goedkope hotels en hostels steeds meer moeite hebben met de toeristenbelasting. Zo wordt voor 2019 het tarief verhoogd van 3,40 euro naar 4,40 euro per overnachting.

Raadslid Peter Bos: “Als je in een vijfsterrenhotel overnacht betaal je evenveel toeristenbelasting als in een goedkoop hostel. Ik wil naar een percentageregeling gebaseerd op de kamerprijs, zodat de budgettoerist minder toeristenbelasting hoeft te betalen dan de luxe zakenreiziger.”

In 2008 bedroeg de toeristenbelasting nog 1,27 euro per persoon. Inmiddels is dit gestegen naar 4,40 euro. Een gezin met twee kinderen betaalt straks alleen al aan toeristenbelasting 17,40 euro per overnachting per dag. Ook toeristen die overnachten in havens, campings en camperplaatsen worden door de belastingmaatregel van het college onevenredig getroffen, vindt Peter Bos.

Peter Bos: “Ik zal bij de komende begrotingsbehandeling met een voorstel komen om over te gaan op een percentageregeling. Zo houden we toerisme in het goedkope segment betaalbaar. De andere G4-steden hebben al een percentageregeling, Den Haag zou dat ook moeten doen.”

Het voorstel van Peter Bos werd helaas verworpen.

 

In de pers
Den Haag FM, 31 oktober 2018

Foto: De Gekke Geit, Hostel the hague