Haagse Stadspartij heeft ‘Hart voor Jazz’

Donderdagavond 20 februari organiseert de Haagse Stadspartij om 20.00 uur een StadsLab met als thema: “Den Haag jazzstad? Echt wel!”. Plaats van handeling is de politieke broedplaats van de partij aan de Driehoekjes 7. De Haagse Stadspartij heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat Den Haag een professioneel jazzpodium verdient en dat het tijd is voor een Haagse jazzweek.

Na het vertrek van het wereldberoemde North Sea Jazz festival naar Rotterdam in 2006, lijkt het of de eens zo welvarende Haagse jazzsector totaal ontwricht is achtergebleven. Er waren goedbedoelde initiatieven om weer een nieuw groot internationaal festival op te zetten, maar zowel Pure Jazz Fest, The Hague Jazz en Jazzin’The Hague zijn allen uitgemond in financiële debacles. Jazzin’ The Hague  werd zelfs voordat het festival überhaupt zou plaatsvinden, door de organisatoren afgeblazen bij gebrek aan publieke belangstelling. D66 Wethouder Marjolein de Jong heeft destijds geroepen dat de liefhebbers van jazz voortaan maar naar Rotterdam moesten gaan.

Bestaansrecht
Heeft het opzetten van een Haagse jazzweek of  een nieuw festival dan wel bestaansrecht? En is er een basis voor het opzetten van een jazzpodium met een reguliere programmering over het hele jaar? Veel initiatieven op dat gebied zijn ook een stille dood gestorven. Op deze en andere vragen over het huidige Haagse jazzklimaat gaan Jan de Leeuw en Peter Bos van de Haagse Stadspartij in gesprek met drie locale organisatoren: Perry Lehman van Projazz, Carla Versluys van Prospero en Serge Julien van De Regentenkamer.

Ervaringen delen
Maar ook twee Rotterdamse podia, BIRD en Jazz International Rotterdam, die laatste vertegenwoordigt door programmeur Frank van Berkel, komen hun ervaringen delen. Want is het in Rotterdam nu inderdaad zoveel beter gesteld met de jazzbranche dan in Den Haag? De avond wordt verder opgeluisterd met een column van journalist en jazzkenner Bert Jansma en de muzikale omlijsting is in handen van, hoe kan het ook bijna anders op zo’n gratis toegankelijke Haagse politieke jazzmeeting, door Jazzschool Den Haag.

StadsLab: “Den Haag jazzstad? Echt wel!”
Locatie: campagnewinkel Haagse Stadspartij
Driehoekjes 7, Den Haag
Aanvang: 20.00 uur