In een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel. Zo dragen ze bij aan betere werk- en leefomstandigheden van boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Op 25 oktober 2014 heeft de Haagse Wethouder Joris Wijsmuller de uitdaging van de gemeente Amsterdam aangenomen om van Den Haag in 2015 ook een Fairtrade Gemeente te maken.
Den Haag mag zich sinds 24 oktober 2015 officieel Fairtrade Gemeente noemen. In 2015 heeft Den Haag zich met succes ingezet om de vraag naar en het aanbod van fairtrade producten te vergroten.
Logo Faitrade Den Haag
Een jaar geleden nam wethouder Joris Wijsmuller in Amsterdam de uitdaging aan om van Den Haag in 2015 ook een Fairtrade Gemeente te maken. Deze titel geeft aan dat de lokale overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bewoners samen zorgen voor meer eerlijke handel. Door te kiezen voor fairtrade producten en diensten zorgen zij voor meer werkgelegenheid en betere leef- en werkomstandigheden in ontwikkelingslanden.
Voorwaarden
Een onafhankelijke jury heeft geoordeeld dat Den Haag aan alle voorwaarden voor een Fairtrade Gemeente voldoet:
Een lokale werkgroep (de werkgroep Faitrade Den Haag) heeft fairtrade in Den Haag op de kaart gezet.
Het gemeentebestuur heeft zich uitgespoken vóór fairtrade. De gemeente heeft dit opgenomen in beleid en koopt fairtrade in. Onder meer alle koffie en thee in de stadsdeelkantoren en het stadhuis zijn fairtrade.
Winkels en horeca verkopen fairtrade producten.
Lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties kopen en gebruiken fairtrade producten.
Er is lokale (media)aandacht voor fairtrade.
Vanuit de werkgroep is maatschappelijk verantwoord ondernemen gestimuleerd.
Fairtrade Week
De titel Fairtrade Gemeente is op 24 oktober uitgereikt, op de 1e dag van de landelijke Fairtrade Week. De gemeente behoudt de titel 2 jaar. Daarna moet Den Haag opnieuw laten zien de titel te verdienen. Wethouder Joris Wijsmuller heeft de titel samen met de Haagse Fairtrade ambassadeurs in ontvangst genomen.
Tijdens de bijeenkomst riepen alle aanwezigen het kabinet op om van Nederland het eerste Fairtrade Land ter wereld te maken. Gemeenteraadslid Jeltje van Nieuwenhoven heeft minister Ploumen van Buitenlandse Handel gevraagd om deze strijd aan te gaan.
Zie ook
Den Haag FM
Het is de gemeente Den Haag gelukt om Fairtrade Gemeente te worden. Wethouder Joris Wijsmuller sprak een jaar geleden de ambitie uit de titel binnen te halen. Die past volgens hem goed bij Den Haag als Stad van Vrede en Recht.
Fairtrade smallWijsmuller nam vorig jaar de uitdaging van de gemeente Amsterdam aan om ervoor te gaan zorgen dat een groot deel van de bedrijven en organisaties in Den Haag fairtrade producten zoals koffie en thee gebruikt. Ook moeten in restaurants en cafés fairtrade producten worden aangeboden. Den Haag zette onder meer een koopleger in om aan de norm te voldoen om Fairtrade Gemeente genoemd te mogen worden. In alle panden van de gemeente, zoals in het stadhuis en in de stadsdeelkantoren, wordt nu Fairtrade koffie en thee geschonken.
Den Haag was een van de weinige grote steden die de titel nog niet had. De makers van fairtrade producten worden niet uitgebuit en hebben een gezonde en veilige werkomgeving. Zaterdag 24 oktober neemt wethouder Wijsmuller in de New World Campus op het Spaarneplein de titel Fairtrade Gemeente in ontvangst en draagt hij het stokje over aan een andere gemeente.