Den Haag

Blog: Verkiezingen niet tegen Wilders, maar voor Den Haag

Theo MonkhorstDoor Theo Monkhorst

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag is de PvdA weer in dezelfde reflex geschoten als destijds bij de landelijke verkiezingen: angst aanjagen. In dit geval niet voor de VVD maar voor de PVV. Stem op de PvdA, luidt het devies, dan wordt de PVV niet de grootste.
Maakt dat werkelijk iets uit? Nee, weinig. Uiteraard is het beroerd dat er zoveel proteststemmen gaan naar een partij die de laatste vier jaar in de Haagse gemeenteraad niets heeft gedaan, behalve nakraaien wat Wilders vindt. Maar dat is een nationaal verschijnsel waar ze zich in dat andere Den Haag vooral zorgen over moeten maken. Want als de PVV in de gemeente Den Haag een of twee zetels meer krijgt dan de PvdA betekent dat niets over de vorming van een college met voldoende meerderheid. De PVV wordt namelijk door de meeste partijen uitgesloten voor deelname aan een college. Dus zullen de grootste partijen samen een college moeten vormen zonder PVV. Die partijen zijn: de PvdA, D66, de Haagse Stadspartij en de VVD. Daarbij kunnen dan ChristenUnie en/of SP worden gevoegd voor de meerderheid. Dat is het wanneer we spreken over lokale verkiezingen.

Maar het vervelende van die vermeende strijd om de top is dat het weer een landelijke discussie wordt en dus niet gaat over lokale onderwerpen, zoals het Spuiforum, de zorgstransitie, de cultuur, het verkeer, fijnstof, bomenkap en de werkgelegenheid. Daarom worden de laatste dagen voor de verkiezingen Samsom en Wilders weer uit de kast gehaald. Laten we ons daardoor niet in de luren laten leggen. Het is geen verkiezing tegen Wilders maar voor Den Haag. Daarom biedt een lokale stem de meeste zekerheid. Zoals op de Haagse Stadspartij

6 Responses
 1. Loek

  Stadspartij voert ook voornamelijk een anti-campange. Uiteraard hebben jullie eigen punten, maar het meeste wat ik hoor is Weg-met-het-spuiforum-retoriek. Da’s ook gewoon proteststemmen zien te winnen.

 2. liesbeth

  Bij de overdracht van rijkstaken en een daarop komende bezuiniging is het ook een landelijke aangelegenheid en 4 grote stedenproblematiek. Een landelijke partij kan evt. voor extra steun zorgen.

 3. Wim

  U schrijft:
  “De PVV wordt namelijk door de meeste partijen uitgesloten voor deelname aan een college.”

  Wordt de PVV ook door de Haagse Stadspartij bij voorbaat al uitgesloten voor deelname aan een college?

 4. Joris Wijsmuller

  De Haagse Stadspartij zal niet samen met de PVV in een college stappen. De fractie van de PVV heeft de afgelopen jaren zeer slecht gefunctioneerd in de gemeenteraad en was vooral met zichzelf bezig i.p.v. met de stad.

  1. Wim

   Bedankt hiervoor. En alhoewel er altijd best logische redenen zijn te verzinnen, blijf ik het erg jammer vinden als welke partij dan ook al bij voorbaat uitgesloten wordt.

 5. Marie

  Het is een prachtige strategie van de PvdA én PVV. PvdA is blij met de blonde meneer, want dat leidt af van alle ellende waarvoor PvdA-bestuurders verantwoordelijk zijn. PVV kan zich dank zij PvdA ook gratis profileren. Als lokale partijen nu gewoon met het been vandoor gaan, en de twee honden laten vechten…