Aletta van Nu: Interview Fatima Faïd

Fatima Faïd is sinds maart 2014 raadslid voor de Haagse Stadspartij. “Kijk, als je echt wat wilt bereiken, dan moet je soms gewoon de heks uithangen. Want uiteindelijk ben ik wel zo’n politiek dier dat ik mijn punten wil binnenhalen.”

In het kader van de lancering van Atria’s rapport Vrouwenstemmen in de raad is Fatima Faïd geïnterviewd in de serie ‘Aletta van Nu’.

Hoe ben je raadslid geworden voor de Haagse Stadspartij?
Ik werd ruim 14 jaar geleden actief voor de Haagse Stadspartij. De partij vroeg me als fractielid nadat ik stopte met mijn werk als projectleider bij een ontwikkelingsorganisatie. Van het een kwam het ander, en sinds maart 2014 ben ik raadslid. Ik kreeg het politiek activisme met de paplepel ingegoten. Mijn Algerijnse vader was altijd heel erg politiek actief, en mijn Portugese moeder maakte deel uit van een politiek actieve familie. Mijn vader komt uit de tijd van de onafhankelijkheidsoorlog eind jaren ’50 begin jaren ’60. Hij nam deel aan het Algerijnse verzet tegen de Fransen. De familie van mijn moeder streed tegen het dictatoriale regime in Portugal; mijn moeder hielp onderduikers, socialisten en communisten.

Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen in de politiek?
Mannen zijn nog steeds dominant in de politiek, al is het maar omdat ze in de meerderheid zijn. Maar ook door hun gedrag. Hun manier van vergaderen is typisch ‘mannelijk’: tegen elkaar opbieden, harder gaan praten om een punt te scoren, een andere lichaamstaal. Als vrouwelijk raadslid vraag je je dan toch af: ga ik dat overnemen? Kijk, als je echt wat wilt bereiken, dan moet je soms gewoon ook keihard op dat niveau gaan zitten en ook de heks uithangen. Want uiteindelijk ben ik wel zo’n politiek dier dat ik mijn punten wil binnenhalen. Maar de mensen uit je stad moeten je uitgangspunten zijn.

Is de emancipatie voltooid?
In Nederland doen we net of het klaar is met de emancipatie. Maar werk betekent niet automatisch dat je macht hebt. Hierdoor wordt het voor vrouwen lastig, want dan wordt het een individuele strijd met je partner. Maar als ik naar onze partij kijk, dan denk ik dat wij het hoogste percentage huisvaders hebben. Emancipatie is een beleidskwestie is, ook in de politiek. Sommige thema’s komen nog onvoldoende aan bod, bijvoorbeeld geweld tegen vrouwen. En hoe de decentralisatie voor vrouwen uitpakt, zou ook beter uitgezocht moeten worden.

Hoe krijg je meer vrouwen in de gemeenteraad?
Een van de manieren is om ze actief te benaderen. Ik probeer vrouwen te stimuleren om iets met politiek te doen, vooral jonge meiden. Daar zit veel potentie, en zeker bij migrantenjongeren. Die zou ik wel willen begeleiden. Dat is een groep die de politiek niet altijd van huis uit meekrijgt.
Omdat ik zelf voor een lokale partij werkt, zou ik op landelijk niveau wel eens ondersteuning willen, niet partijgebonden. Of een plek waar je met andere vrouwen kan praten over positionering, of een training debatteren speciaal voor vrouwen. Ik denk soms aan het oprichten van een netwerk voor vrouwelijke raadsleden, die bijvoorbeeld eens in de zes weken bij elkaar komen. Om inhoudelijk met elkaar te sparren over thema’s die veel vrouwen aangaan. Want daar zou wel wat meer aandacht voor mogen zijn.

Fatima Faïd is een van de gemeenteraadsleden die geïnterviewd is voor het onderzoek Vrouwenstemmen in de raad, dat vrijdag 5 februari is gepresenteerd.
Meer informatie