De Haagse Stadspartij heeft de discussie geopend over de toekomst van het Zuiderstrandtheater. Het tijdelijke theater in de Scheveningse Haven is zo’n groot succes dat het zonde zou zijn om het na een paar jaar weer te slopen, vindt Peter Bos, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij. De politiek reageerde verdeeld op zijn pleidooi in de raadscommissie Ruimte van donderdag 7 september 2017.
Het betoog van Peter Bos
De Haagse Stadspartij is blij dat wethouder Karsten Klein heeft onderzocht wat de mogelijkheden zijn van de plek waar nu het Zuiderstrandtheater staat. Ook zijn we zeer content dat gekeken is of het gebouw bij een toekomstige herontwikkeling eventueel kan blijven staan. We willen de wethouder in ieder geval steunen in zijn besluit om op deze locatie geen woningbouw meer neer te zetten. Maar als het gaat om het Zuiderstrandtheater komen we tot een andere conclusie dan de wethouder. Zijn conclusie dat het beter is om het gebouw over enkele jaren te slopen vinden we veel te kort door de bocht.
Natuurlijk snappen wij dat het theater bedoeld was als tijdelijke vervanging voor de zalen aan het Spuiplein. Sterker nog. De Haagse Stadspartij was fel tegenstander van de bouw van deze cultuurbunker. Maar kijk nu eens: Het Zuiderstrandtheater is een hit op Scheveningen. Na de 160.000 bezoekers in 2016 verwacht men voor dit jaar nog veel meer bezoekers. Dat zijn er meer dan welk ander theater dan ook in Den Haag. Meer ook dan vroeger op het Spuiplein. Het theater met 1.000 zitplaatsen blijkt niet alleen veel publiek uit Den Haag en omstreken te trekken, maar lijkt ook door de Scheveningse bevolking in het hart te zijn gesloten. En dat is opmerkelijk, want aanvankelijk was er veel verzet tegen de bouw van de nieuwe ‘bunker’ bij het Zuiderstrand.
Door een uitgekiende, herkenbare en laagdrempelige programmering met veel aandacht voor ‘community art’ werden de Scheveningers het theater in gelokt. Vooral door de vissersopera’s Harde Handen en De Vloek van Scheveningen, trokken duizenden Scheveningers naar het theater. Binnenkort brengt ook het Schevenings Toneel haar jaarlijkse toneelproductie op de planken van het theater aan zee. En de herhaling van het kassucces Harde Handen uit 2015 is ook weer uitverkocht, waardoor zelfs extra voorstellingen zijn ingelast.
De planning is dat het theater in 2020 wordt gesloopt, als het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex in het Spuikwartier wordt opgeleverd. De Haagse Stadspartij vindt dat serieus gekeken moet worden of het theater langer in de haven kan blijven. Het voorziet in een enorme behoefte. Eindelijk heeft Scheveningen weer een echte ontmoetingsplek en een eigen theater. Daarnaast wordt het theater ook gebruikt voor allerlei congressen, recepties, symposia en bijeenkomsten van bedrijven en organisaties uit de haven. Bij grote watersportevenementen als de Volvo Ocean Race wordt het theater ook volop gebruikt. Ik verwacht dat het Zuiderstrandtheater de komende jaren nog veel populairder wordt en dan zouden we het ineens weer gaan slopen?
Het Norfolkterrein wordt momenteel volgebouwd met woningen. Ik vind het een verschrikking en ben ontzettend blij dat de wethouder de woningbouwplannen wil terugdringen. Maar dat kan ook door het theater te laten staan.
De Haagse Stadspartij heeft gemerkt dat veel Scheveningers het theater willen behouden en hoopt dat er vanuit de bevolking initiatieven komen. Als dit college echt vindt dat het vertrouwen heeft in Haagse Kracht, dan is hier de kans om samen met Scheveningen iets groots te verrichten. Noem het voor mijn part, Scheveningse Kracht. Natuurlijk moet het theater straks niet gaan concurreren met andere zalen en natuurlijk moet het zichzelf gaan bedruipen. Het gebouw is voor vijf jaar neergezet, dus straks financieel afgeschreven, maar het kan technisch nog lang mee. Daardoor kun je een goede doorstart maken.
Over de precieze invulling wil ik nog niets zeggen. Er is veel mogelijk, maar er zitten ook haken en ogen aan. Een deel van het gebouw kun je prima inzetten voor haven gerelateerde bedrijvigheid en met de Derde Haven voor de deur heb je een prima plek voor horeca. Het parkeren is ook een uitdaging. Prima dat de wethouder bedrijfsruimte wil realiseren, maar laten we eerst eens de bestaande plannen voor het Noordelijk Havenhoofd en de Viermaster tot realisatie brengen voordat we weer nieuwe plannen maken. En waarom is het zo moeilijk om zaken als cultuur en bedrijvigheid te combineren? Wees creatief!
Scheveningen wordt al decennia lang gedomineerd door het toerisme en de vastgoedsector. Veel Scheveningers voelen dat ze weggedrukt worden. Na het gebied rond het Kurhaus wordt nu de haven volgebouwd met woningen. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat er voor de bewoners ook culturele ontmoetingsplekken en voldoende voorzieningen zijn. Dat was ook de belofte die er is gemaakt met de plannen voor de haven. Het moest een divers gebied worden met niet alleen woningen en bedrijven, maar ook ruimte voor cultuur. Maar wat zien we? Museumschip Mercuur is weg, de Franse Bulldog gesloopt, FAST is gestopt en de Vloek ontruimd. Er is niet zoveel meer over. Ook in de rest van Scheveningen zijn er weinig plekken meer. De Houtrusthallen zijn gesloopt. Het Appeltheater is verkocht. Met alleen een jaarlijkse Vlaggetjesdag en Muzee houdt je de Scheveningse cultuur niet levend.
In de pers
– Peter Bos in AD Haagsche Courant van donderdag 7 september
– Den Haag FM Kunstlicht, zondag 10 september, Peter Bos in gesprek met Eric Korsten van 10.16 (48) tot 10.22 uur
– AD Haagse Courant, vrijdag 22 september