Uniek in Nederland: Huurders Haagse Roggeveen­straat kopen ‘eigen straat’

Een paar jaar geleden zag het er nog somber uit voor de Haagse Roggeveenstraat. De woningcorporatie Haag Wonen wilde 65 sociale huurwoningen aan de Roggeveenstraat slopen. In september 2014 stelde fractievoorzitter Peter Bos (Haagse Stadspartij) het college vragen over deze voorgenomen sloop. Donderdag 1 juni 2017 hebben de bewoners van de Roggeveenstraat collectief hun woningen van Haag Wonen onder gebracht in hun eigen woningcoöperatie. De bewoners van de Haagse Roggeveenstraat hebben een primeur in Nederland. Op donderdag 1 juni is dit unieke moment gevierd door het plaatsen van regentonnen voor de geveltuintjes door Hanno van Megchelen (namens de bewoners), Karin van Dreven (directeur Haag Wonen) en wethouder wonen Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij).

Wat er aan vooraf ging
Woningcoöperatie Haag Wonen had plannen om de sociale woningen aan de Roggeveenstraat te slopen. Na de sloop zouden er ‘middeldure’ huurwoningen gebouwd worden. Deze nieuwe woningen zouden voor een groot aantal van de bewoners te duur worden waardoor zij niet konden terugkeren naar hun geliefde Roggeveenstraat. Daarnaast werd de noodzaak voor sloop door de bewoners ter discussie gesteld o.a. op basis van een uitgevoerde contra-expertise uit 2008. De problemen bleken met groot onderhoud prima op te lossen. De bewoners wilden een coöperatie oprichten om de woningen op te knappen en zelf te beheren.
De ontwikkelingen kwamen in september 2014 in een stroomversnelling toen fractievoorzitter Peter Bos (Haagse Stadspartij) schriftelijke vragen stelde aan het college over de nieuwbouwplannen aan de Roggeveenstraat, tevens beschermd stadsgezicht. Een ander argument voor behoud van de woningen was de unieke biologische stadstuin ontwikkeld door de bewoners en een belangrijke ontmoetingsplek voor de wijk. Deze tuin zou bij sloop ook verloren gaan.  Kortom niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de Haagse Stadspartij was sloop onaanvaardbaar.

Raadsleden Peter Bos en Gerwin van Vulpen: ‘Het is een lange strijd geweest maar we zijn dolblij dat het is gelukt. Hopelijk gaan nu veel meer straten in Den Haag dit voorbeeld volgen.’

Het resultaat: bewoners kopen eigen straat
De bewoners van de Roggeveenstraat kopen collectief hun woningen van eigenaar Haag Wonen en hebben daarvoor zelf een coöperatie opgericht. De bewoners blijven tegen sociale prijzen huren, maar dan van hun eigen coöperatie. Het is de eerste keer in Nederland dat bewoners op deze manier ‘hun eigen straat kopen’.

In de pers
column Sjaak Bral in het AD
reportage op NOS Radio 1 Journaal (van 8 uur 34 min 50 seconden tot 8 uur 40 min 56 seconden)
reportage op NOS Televisie Journaal (van 11.05 tot 12.42)
Artikel Roggeveenstraat Den Haag FM
Artikel Roggeveenstraat NOS.nl
Artikel Roggeveenstraat AD, vrijdag 2 juni
Roggeveenstraat Omroep West
artikel Roggeveenstraat AD, zaterdag 3 juni

1 Response