Stadsgesprek Culturele Broedplaatsen

Aan de vooravond van de verkiezingen organiseert de Haagse Stadspartij op zaterdag 17 maart om 15.00 uur een Stadsgesprek o.l.v. Peter Bos (raadslid Haagse Stadspartij) met mensen uit de broedplaatswereld waaronder Maarten Scheepers (Ruimtevaart), Pietertje van Splunter (Quartair), Kevin Bauer en Bas de Boer (Maakhaven), Joris Wijsmuller (wethouder Kunst en Cultuur), Marius Lut (Billytown), Remco Osório Lobato (Stroom) de Volharding, het tot politieke en culturele broedplaats ontwikkelde pand van de Haagse Stadspartij aan de Grote Markt 22.

Waar het door de stijgende prijzen van onroerend goed steeds moeilijker wordt voor kunstenaars om betaalbare werkplekken te vinden, daar is Den Haag erin geslaagd in de afgelopen twee jaar acht permanente, zogeheten broedplaatsen voor kunstenaars en makers te realiseren.

Naast bestaande broedplaatsen als Quartair en de DCR zijn in 2016 en 2017 nieuwe locaties in de stad toegevoegd. Het gaat om Seelab aan de Duinstraat, Het Gheijnpaleis aan de De Gheijnstraat, WD4X aan het Willem Dreespark, De Theaterloods aan de Laan van Poot, Bronco aan het Hoge Zand en Art-S-Cool aan de Ferdinand Bolstraat. Daarnaast zijn De Besturing aan de Saturnusstraat en Maakhaven aan de 1e Lulofsdwarsstraat definitief in handen van de gebruikers gekomen. Naast het toevoegen van permanente atelier- en werkruimtes is er binnen het gemeentelijk beleid ook aandacht voor tijdelijke broedplaatsen: zo start op de hoek van de Scheldestraat en de Pletterijkade een groep pas afgestudeerde kunstenaars in een pand van Haag Wonen.