Initiatiefvoorstel “Laat Maakhaven in Laakhaven”

“Laakhaven bezit een verborgen schat”, vinden de raadsleden Joris Wijsmuller (HSP) en David Rietveld (GroenLinks). Samen hebben zij het voorstel ingediend om het kunstenaarsinitiatief Maakhaven, dat sinds 2002 gevestigd is in de voormalige centrale werkplaats van Shell Nederland, te redden. De gemeente is van plan het gebouw te gaan slopen.

Het in 1929 gebouwde industriële complex aan de Lulofsdwarsstraat/Calandkade in Laakhaven is de laatste jaren uitgegroeid tot een bruisende culturele plek waar ruim 30 professionele kunstenaars, architecten, choreografen, muzikanten, acteurs, ambachtslieden en andere creatievelingen samenwerken.

De Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) ondersteunt het initiatief tot behoud van het pand van harte. Voorzitter Koos Havelaar:

“Het complex heeft een imposante architectuur met zijn aaneengeschakelde langgerekte sheddaken, die uit deze periode eigenlijk in Den Haag niet op een dergelijke schaal meer voorkomen. Deze vestiging van Shell Nederland, één van de grootste ondernemingen van Den Haag, omvatte een reparatieafdeling voor benzinepompen en een reparatie- en onderhoudsafdeling voor het eigen Shell-wagenpark. Daarmee een locatie van landelijk belang en historisch gezien ook van betekenis.”

Bovenstaande aspecten geven ons als SHIE reden genoeg om te pleiten voor behoud van dit unieke Haagse complex. Het gebouw is een laatste herinnering aan het rijke industriële verleden van de Laakhaven, een van de eerste als zodanig ontworpen industriehavens van Nederland.”

In het initiatiefvoorstel vragen de twee raadsleden om een onderzoek naar de cultuur-historische waarde van het pand en te kijken of het pand behouden kan blijven. David Rietveld: “Deze florerende culturele plek is ongelofelijk belangrijk voor Den Haag, dat moeten we koesteren”. Joris Wijsmuller: “Bijna al het industrieel erfgoed in Laakhaven is inmiddels gesloopt, laten we dit in Godsnaam behouden”.