Het is al langer duidelijk dat de gemeente Den Haag (en de landelijke overheid) slechts met enkele organisaties praat over de spanningen in de samenleving ten gevolge van de genocide in Gaza ( en de oorlog in Libanon). De Haagse Stadspartij ziet dat deze partijen kritiek op Israel meteen gelijk stellen aan antisemitisme. Een ander perspectief ontbreekt vaak in de gesprekken. Zo worden The Rights Forum of Ander Joods Geluid bijna nooit uitgenodigd om hun expertise te delen. Ook de Palestijnse gemeenschap of actievoerders voor een vrij Palestina worden niet uitgenodigd.
<English text here: https://haagsestadspartij.nl/the-hague-city-party-wants-broader-consultation-with-jewish-and-palestinian-organizations/ >
Fatima Faïd: “Er zijn veel mensen met kennis van zaken in Nederland dan de usual suspects die meteen in de verdediging van genocide schieten, waarom worden die niet uitgenodigd?”. Zij vervolgt: “Als stad van vrede en recht moeten we luisteren naar de experts die niet alleen de belangen van een land verdedigen”.
De Haagse Stadspartij wil daarom inzicht in de afspraken met verschillende organisaties en hoopt ook in het algemeen een open agenda-beleid af te dwingen. Tim de Boer: “Als het college standaard inzicht zou geven in de afspraken zouden de vragen niet nodig zijn”.
Internationale organisaties beter beschermen
Onlangs werd duidelijk door publicaties in verschillende media dat Israëlische veiligheidsdiensten en het Israëlische leger betrokken zijn bij het bespioneren en bedreigen van personen die onderzoek doen naar Israëlische oorlogsmisdaden. Dit omvat onder anderen medewerkers van de Verenigde Naties en het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. In juli 2024 concludeerde het Internationaal Gerechtshof dat Israël de bezetting van Palestijns gebied zo spoedig mogelijk moet beëindigen en alle kolonisten moet evacueren. In november 2024 vaardigde het ICC arrestatiebevelen uit voor de Israelische premier Netanyahu, de minister van defensie en de leider van Hamas.
De Haagse Stadspartij maakt zich ernstig zorgen over deze beschuldigingen, vooral omdat Den Haag als gaststad van internationale gerechtelijke instellingen een cruciale rol speelt in het waarborgen van gerechtigheid en veiligheid. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan de burgemeester over zijn standpunt met betrekking tot deze beschuldigingen en welke maatregelen er worden genomen om de veiligheid van medewerkers van het ICC in de stad te waarborgen.
Fatima Faid, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij, benadrukt: “Als gaststad van het gerechtshof moeten wij de uitspraken van het hof respecteren en de noodzakelijke stappen ondernemen.” “De recente ontwikkelingen hebben volgens ons gevolgen voor de onderlinge betrekkingen, en wij willen van de burgemeester weten hoe hij hiermee omgaat.”
De Haagse Stadspartij vindt het van groot belang dat het Internationaal Strafhof zijn werk onafhankelijk en veilig kan uitvoeren en de uitspraken van het gerechtshof worden gerespecteerd en uitgevoerd.
Schriftelijke vragen: Overleg met Joodse en Palestijnse organisaties en het Internationale Strafhof
Indiener: Fatima Faïd, Haagse Stadspartij
Datum: 02-12-2024
Aan de voorzitter van de gemeenteraad,
Al meer dan een jaar vindt er een genocide plaats in Gaza. Dit levert ook spanningen op in de stad van recht en vrede.
Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt raadslid Faïd (Haagse Stadspartij) de volgende vragen:
- Kan het college aangeven met welke partijen zij praat over de spanningen in de samenleving ten gevolge van de genocide in Gaza en de oorlog in Libanon? Graag een lijst van genodigden en / of betrokken organisaties.
De gebeurtenissen in het Midden-Oosten en de spanningen die hieruit voortkomen hebben een grote impact op onze stad. De burgemeester en andere leden van het college spreken hier doorlopend over met een breed scala aan lokale organisaties, bewoners, jongerenwerkers en andere professionals. In de gesprekken wordt geen onderscheid gemaakt tussen politieke- of religieuze overtuiging, maar vooral in de wijze waarop eenieder een positieve bijdrage kan leveren aan het behouden van de onderlinge verbinding in de stad.
- Hoe vaak heeft het college, dan wel de burgemeester, afspraken of overleg met deze partijen?
De burgemeester en andere leden van het college staan in doorlopend contact met partijen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan verbinding in onze stad. Naast deze doorlopende contacten is er in mei 2024 jaar een bijeenkomst geweest voor een grote diversiteit aan religieuze- en levensbeschouwelijke organisaties in onze stad, waar twee wethouders (Vavier en Bredemeijer) en de burgemeester aanwezig waren. De volgende bijeenkomst vindt plaats op 12 februari.
- Welke wethouder(s) sluit(en) ook bij deze gesprekken en overleggen aan?
Zie het antwoord op vraag 2.
- Kan het college de agenda en notulen van deze afspraken naar de raad sturen? Zo nee, op welke manier is het college van plan om de raad te informeren over deze gesprekken?
Nee. Echter wordt in de voortgangsrapportage van de aanpak van radicalisering en polarisatie, zoals elk jaar, een terugkoppeling gegeven van bijeenkomsten die georganiseerd zijn om negatieve polarisatie in de stad tegen te gaan.
- Kan het college aangeven of het college of de burgemeester ook één op één heeft overlegd met het CIDI? Zo ja, hoe vaak?
Het college heeft niet één op één contact gehad met het CIDI.
- Kan het college aangeven of het college of de burgemeester heeft gesproken met het CJO? Zo ja hoe vaak?
De burgemeester is diverse malen schriftelijk in contact geweest met CJO over zorgen die zij hebben uitgesproken m.b.t. veiligheid van joodse gemeenschappen in Nederland. Ook is de burgemeester aanwezig geweest bij de landelijke Rosj Hasjana viering, die werd georganiseerd door het CJO.
- Heeft het college overleg met vertegenwoordigers van de staat Israël? Zo ja, hoe vaak? Met welk doel?
Zie het antwoord op vraag 8.
- Heeft het college overleg met de vertegenwoordigers van de Palestijnse staat? Zo ja, hoe vaak? En met welk doel?
Het college heeft, net als met de andere buitenlandse vertegenwoordigingen in Den Haag, protocollair contact met de Israëlische ambassade en de Palestijnse missie.
- Heeft het college gesproken met Een Ander Joods Geluid? Zo ja, hoe vaak? Zo nee, waarom niet?
Er zijn geen contacten geweest met Een Ander Joods Geluid. Hiervoor is geen andere reden dan dat deze partij zich niet primair richt op de lokale Joodse gemeenschap.
- Heeft het college gesproken met Erev Rav? Zo ja, hoe vaak? Zo nee, waarom niet?
Er zijn geen contacten geweest met Erev Rav. Hiervoor is geen andere reden dan dat deze partij zich niet primair richt op de lokale Joodse gemeenschap.
- Heeft het college gesproken met Gate 48? Zo ja, hoe vaak? Zo nee, waarom niet?
Er zijn geen contacten geweest met Gate 48. Hiervoor is geen andere reden dan dat deze partij zich niet primair richt op de lokale Joodse gemeenschap.
- Heeft het college ook gesproken met The Rights Forum? Zo ja, hoe vaak? Zo nee, waarom niet?
Er zijn geen contacten geweest met The Rights Forum. Hiervoor is geen andere reden dan dat deze partij zich niet primair richt op de Haagse gemeenschap.
- Heeft het college ook gesproken met Palestijnse organisaties? Zo ja, welke en hoe vaak? Zo nee, waarom niet?
Het college spreekt binnenkort vanwege een lokaal verzoek met de ‘Werkgroep Palestina’ van ‘Het Collectief Verbond’, een samenwerkingsverband van vier organisaties die sinds 2023 samenwerken. Het gesprek zal gaan over lokale aangelegenheden.
- Heeft het college gesprekken of overleg met verschillende moslim-zelforganisaties in Den Haag en met welk doel?
Ja, het college voert gesprekken met verschillende moslim-zelforganisaties, koepelorganisaties en met organisaties van andere gezindten zoals christelijke, hindoeïstische, boeddhistische, joodse en humanistische organisaties in Den Haag. Deze gesprekken vinden plaats in het kader van veiligheid, samenlevingsopbouw en het versterken van betrokkenheid tussen de gemeente en levensbeschouwelijke organisaties.
Deze bijeenkomsten worden jaarlijks georganiseerd, of vaker indien nodig, en hebben als doel onderlinge dialoog te stimuleren, maatschappelijke spanningen te signaleren en richten zich op het versterken van betrokkenheid, het bevorderen van interreligieuze initiatieven en het bespreken van actuele maatschappelijke thema’s.
- Heeft het college naast moslimorganisaties ook overleg met andere, bijvoorbeeld christelijke of hindoe-belangenorganisaties? Zo ja, hoe vaak en met welk doel?
Zie het antwoord op vraag 14.
- Wie zijn er naast het college vanuit de overheid nog meer betrokken bij deze overleggen? Graag een toelichting op welke organisaties en waarom?
Bij deze overleggen is in principe alleen het college of de gemeente Den Haag betrokken, maar op verzoek van de gesprekspartners kunnen ook eventueel andere overheidsorganisaties worden uitgenodigd indien het gespreksonderwerp daar aanleiding voor geeft.
- Wanneer gaan het college en de burgemeester inzicht geven in de agenda’s en afspraken van collegeleden met partijen van buiten het stadhuis? Zo nee, waarom niet?
De agenda van openbare optredens van het college staat op de website van de gemeente Den Haag (https://www.denhaag.nl/nl/nieuws/agenda-college-van-burgemeester-en-wethouders/). Daarnaast zijn diverse collegeleden op social media actief met berichtgeving over activiteiten en bezoeken. Zoals bijvoorbeeld LinkedIn, X, Instagram of het fotodagboek van de burgemeester (https://janvanzanen.denhaag.nl/fotodagboeken/).
Uit verschillende artikelen blijkt dat medewerkers van het Internationale Strafhof (ICC) onder zware druk staan en bloot worden gesteld aan intimidatie en bedreiging in onze stad. Op 25 november verscheen het bericht dat er door Advocatenkantoor Prakken d’Oliviera aangifte is gedaan van beïnvloeding van het strafhof en belaging en intimidatie van medewerkers van dit strafhof. Ook was er al eerder sprake van een (gelukkig) verijdelde aanslag op een Iraanse activist. Tot slot was er sprake van Russische spionage van de OPCW.
18. Voert het college overleg met vertegenwoordigers van het ICC over de bedreigingen van medewerkers van dit internationale instituut? Zo ja, hoe vaak? En zo nee, waarom niet?
Het college vindt het van groot belang dat medewerkers van internationale organisaties in de stad zoals het ICC veilig kunnen functioneren in Den Haag. Er vindt regelmatig overleg plaats met alle betrokken partijen om hiervoor te zorgdragen. In het geval van strafbare feiten zijn de politie en het Openbaar Ministerie de verantwoordelijke instanties.
- Is er contact met vertegenwoordigers van staten die worden beticht van deze bedreigingen en intimidatie?
Nee, het college onderhoudt zelf geen formele banden met andere landen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de diplomatieke betrekkingen met andere landen en is het aanspreekpunt voor vertegenwoordigers van internationale organisaties en staten in soortgelijke kwesties.
- Weet het college of deze gevallen door politie en OM worden onderzocht? Zo nee, waarom niet?
Op dit moment is niet duidelijk of er onderzoeken zijn uitgevoerd door politie en Openbaar Ministerie. Voor het delen van onderzoeksinformatie zijn zowel het O.M. als de politie gebonden aan Wet- en regelgeving. Enkel in uitzonderlijke gevallen kan onderzoeksinformatie worden gedeeld met het lokaal bevoegd gezag.
- Kan het college aangeven of Den Haag, als stad van vrede en recht, het ICC en haar beslissingen volmondig steunt? Zo nee, waarom niet?
Het college is trots op het feit dat Den Haag gaststad is van het ICC. Het college erkent ook dat het internationaal strafrecht gerespecteerd moet worden. Het college is echter niet bevoegd en/of uitgerust met de benodigde middelen en instrumenten om schendingen van het internationaal recht te stoppen of beslissingen van het ICC te implementeren. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van het Rijk.
- Kan het college aangeven wat de recent door het Internationaal Strafhof uitgevaardigde arrestatiebevelen tegen Netanyahu, Gallant en al-Masri betekenen voor de betrekkingen tussen de gemeente Den Haag en de betrokken staten en organisaties?
Zie het antwoord op vraag 19.
- Is het college bereid, als stad van vrede en recht, de banden te verbreken met alle Nederlandse organisaties die het ICC en haar beslissingen niet erkennen? Zo nee, waarom niet?
Het college erkent dat het internationaal strafrecht gerespecteerd moet worden. Andere Nederlandse organisaties hebben het recht hun eigen mening te vormen over instellingen zoals het Internationaal Strafhof. In dat geval is het beter om door middel van dialoog naar wederzijds begrip en oplossingen toe te werken dan de banden te verbreken. Juist in deze tijd van internationale spanningen.
Het college van burgemeester en wethouders,
de secretaris, de burgemeester,
Ilma Merx Jan van Zanen
<English text here: https://haagsestadspartij.nl/the-hague-city-party-wants-broader-consultation-with-jewish-and-palestinian-organizations/ >