foto van vredespaleis

Haagse Stadspartij wil breder overleg met Joodse en Palestijnse organisaties

Het is al langer duidelijk dat de gemeente Den Haag (en de landelijke overheid) slechts met enkele organisaties praat over de spanningen in de samenleving ten gevolge van de genocide in Gaza ( en de oorlog in Libanon). De Haagse Stadspartij ziet dat deze partijen kritiek op Israel meteen gelijk stellen aan antisemitisme. Een ander perspectief ontbreekt vaak in de gesprekken. Zo worden The Rights Forum of Ander Joods Geluid bijna nooit uitgenodigd om hun expertise te delen. Ook de Palestijnse gemeenschap of actievoerders voor een vrij Palestina worden niet uitgenodigd.

<English text here: https://haagsestadspartij.nl/the-hague-city-party-wants-broader-consultation-with-jewish-and-palestinian-organizations/ >

Fatima Faïd: “Er zijn veel mensen met kennis van zaken in Nederland dan de usual suspects die meteen in de verdediging van genocide schieten, waarom worden die niet uitgenodigd?”. Zij vervolgt: “Als stad van vrede en recht moeten we luisteren naar de experts die niet alleen de belangen van een land verdedigen”.

De Haagse Stadspartij wil daarom inzicht in de afspraken met verschillende organisaties en hoopt ook in het algemeen een open agenda-beleid af te dwingen. Tim de Boer: “Als het college standaard inzicht zou geven in de afspraken zouden de vragen niet nodig zijn”.

Internationale organisaties beter beschermen
Onlangs werd duidelijk door publicaties in verschillende media dat Israëlische veiligheidsdiensten en het Israëlische leger betrokken zijn bij het bespioneren en bedreigen van personen die onderzoek doen naar Israëlische oorlogsmisdaden. Dit omvat onder anderen medewerkers van de Verenigde Naties en het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. In juli 2024 concludeerde het Internationaal Gerechtshof dat Israël de bezetting van Palestijns gebied zo spoedig mogelijk moet beëindigen en alle kolonisten moet evacueren. In november 2024 vaardigde het ICC arrestatiebevelen uit voor de Israelische premier Netanyahu, de minister van defensie en de leider van Hamas.
De Haagse Stadspartij maakt zich ernstig zorgen over deze beschuldigingen, vooral omdat Den Haag als gaststad van internationale gerechtelijke instellingen een cruciale rol speelt in het waarborgen van gerechtigheid en veiligheid. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan de burgemeester over zijn standpunt met betrekking tot deze beschuldigingen en welke maatregelen er worden genomen om de veiligheid van medewerkers van het ICC in de stad te waarborgen.

Fatima Faid, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij, benadrukt: “Als gaststad van het gerechtshof moeten wij de uitspraken van het hof respecteren en de noodzakelijke stappen ondernemen.” “De recente ontwikkelingen hebben volgens ons gevolgen voor de onderlinge betrekkingen, en wij willen van de burgemeester weten hoe hij hiermee omgaat.”

De Haagse Stadspartij vindt het van groot belang dat het Internationaal Strafhof zijn werk onafhankelijk en veilig kan uitvoeren en de uitspraken van het gerechtshof worden gerespecteerd en uitgevoerd.

Schriftelijke vragen: Overleg met Joodse en Palestijnse organisaties en het Internationale Strafhof

Indiener: Fatima Faïd, Haagse Stadspartij 

Datum: 02-12-2024

Aan de voorzitter van de gemeenteraad, 

Al meer dan een jaar vindt er een genocide plaats in Gaza. Dit levert ook spanningen op in de stad van recht en vrede. 

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt raadslid Faïd (Haagse Stadspartij) de volgende vragen:

  1. Kan het college aangeven met welke partijen zij praat over de spanningen in samenleving ten gevolge van de genocide in Gaza en de oorlog in Libanon? Graag met lijsten van genodigden en / of betrokken organisaties.
  2. Hoe vaak heeft het college, dan wel de burgemeester, afspraken of overleg met deze partijen? 
  3. Welke wethouder(s) sluit(en) ook bij deze gesprekken en overleggen aan?
  4. Kan het college de agenda en notulen van deze afspraken naar de raad sturen? Zo nee, op welke manier is het college van plan om de raad te informeren over deze gesprekken?
  5. Kan het college aangeven of het college of de burgemeester ook één op één overlegd heeft met het CIDI? Zo ja hoe vaak?
  6. Kan het college aangeven of het college of de burgemeester heeft gesproken met het CJO? Zo ja hoe vaak?
  7. Heeft het college overleg met vertegenwoordigers van de staat Israël? Zo ja hoe vaak? Met welk doel?
  8. Heeft het college overleg met de vertegenwoordigers van de Palestijnse staat, zo ja hoe vaak? En met welk doel?
  9. Heeft het college gesproken met Een Ander Joods Geluid? Zo ja hoe vaak? Zo nee, waarom niet?
  10. Heeft het college gesproken met Erev Rav? Zo ja, hoe vaak, zo nee, waarom niet?
  11. Heeft het college gesproken met Gate 48? Zo ja, hoe vaak, zo nee, waarom niet?
  12. Heeft het college ook gesproken met The Rights Forum? Zo ja hoe vaak?Zo nee, waarom niet?
  13. Heeft het college ook gesproken met Palestijnse organisaties? Zo ja welke? Zo ja hoe vaak? Zo nee, waarom niet?
  14. Heeft het college gesprekken of overleg met verschillende moslim zelforganisaties in Den Haag en met welk doel?
  15. Heeft het college naast moslimorganisaties ook overleg met andere, bijvoorbeeld Christelijke, Hindoe belangenorganisaties? Zo ja hoe vaak, met welk doel?
  16. Wie zijn er naast het college vanuit de overheid nog meer betrokken bij deze overleggen? Graag ontvangen wij een lijst van genodigden anders dan de bovengenoemde organisaties.
  17. Wanneer gaan het college en de burgemeester inzicht geven in de agenda’s en afspraken van collegeleden met partijen van buiten het stadhuis? Zo nee, waarom niet?

Uit verschillende artikelen blijkt dat medewerkers van het Internationale Strafhof (ICC) onder zware druk staan en bloot worden gesteld aan intimidatie en bedreiging in onze stad. Op 25 november verscheen het bericht dat er door Advocatenkantoor Prakken d’Oliviera aangifte is gedaan van beïnvloeding van het strafhof en belaging en intimidatie van medewerkers van dit strafhof. Ook was er al eerder sprake van een (gelukkig) verijdelde aanslag op een Iraanse activist. 

  1. Voert het college overleg met vertegenwoordigers van het ICC over de bedreigingen van medewerkers van dit internationale instituut? Zo ja, hoe vaak? En zo nee, waarom niet?
  2. Is er contact met vertegenwoordigers van staten die worden beticht van deze bedreigingen en intimidatie? 
  3. Worden deze gevallen door politie en OM onderzocht? Zo nee, waarom niet?
  4. Kan het college aangeven of wij, als stad van vrede en recht, het ICC en haar beslissingen volmondig steunen? Zo nee, waarom niet? 
  5. Kan het college aangeven wat de recent door het Internationaal Strafhof uitgevaardigde arrestatiebevelen tegen Netanyahu, Gallant en al-Masri betekenen voor de betrekkingen tussen de gemeente Den Haag en de betrokken staten en organisaties? 
  6. Is het college bereid, als stad van vrede en recht, de banden te verbreken met alle Nederlandse organisaties die het ICC en haar beslissingen niet erkennen? Zo nee, waarom niet? 

Fatima Faïd – Haagse Stadspartij 

<English text here: https://haagsestadspartij.nl/the-hague-city-party-wants-broader-consultation-with-jewish-and-palestinian-organizations/ >