Drang en dwang in de bijstand

Wanneer:
5 september 2017 @ 20:00 – 22:00
2017-09-05T20:00:00+02:00
2017-09-05T22:00:00+02:00
Waar:
Panderbar
Binnendoor 32
2512 XX Den Haag
Nederland
Kosten:
Gratis
Contact:
Haagse Mug
Drang en dwang in de bijstand @ Panderbar | Den Haag | Zuid-Holland | Nederland

De Haagse Mug nodigt uit voor de presentatie ¨Drang en dwang in de bijstand¨ op dinsdag 5 september 2017 (20-22 uur).

Op 5 september organiseert de Haagse Mug een discussiebijeenkomst over drang en dwang in de bijstand. Sinds de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 zijn veel ijstandsgerechtigden verplicht een ‘tegenprestatie’ te leveren voor hun uitkering. Dit betekent dat zij door de gemeente waar ze wonen worden gedwongen om onbetaalde werkzaamheden uit te voeren. Doen zij dit niet, dan worden ze doorgaans flink gekort op de uitkering. Vaak is dit een korting van 100%, met als gevolg dat mensen tijdelijk de hele uitkering verliezen. Andere bijstandsgerechtigden moeten in het kader van hun ‘re-integratie’ op de arbeidsmarkt werken zonder daarvoor betaald te krijgen. Ook voor hen geldt, dat zij gekort worden op hun uitkering als zij hier niet aan meewerken.

Verzet

Er is gelukkig ook verzet tegen deze nieuwe vorm van drang en dwang waarbij bijstandsgerechtigden verplicht worden om te werken zonder dat zij hiervoor een loon krijgen. Vakbond FNV zet zich met de campagne ‘Stop werken zonder loon’ in om dit soort praktijken te stoppen. Doorbraak strijdt hiertegen met het actiecomité ‘Dwangarbeid nee’.

Op 5 september zullen een vertegenwoordiger van FNV en van Doorbraak met elkaar in debat gaan over werken zonder loon/ dwangarbeid in de bijstand. Welke analyse maken zij van dit probleem en welke strategievoeren ze om dit tegen te gaan?
Na het debat zal nog even worden ingegaan op de situatie in Den Haag en is er alle ruimte voor de zaal om eigen ervaringen te delen.

De presentatie van deze avond is in handen van Sanne van der Gaag, raadslid voor de Haagse Stadspartij.

De Haagse Mug verzorgt lezingen in Den Haag over financiële, sociaal-economische en andere thema’s. We hopen dat het prikkelt tot discussie, activering en versterking van netwerken in de stad. http://www.haagsemug.nl/

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.