F*ck racisme in de Haagse Horeca, teken de PETITIE

Van Klingerenpaviljoen verminkt bij verbouwing

Vorig jaar stonden de kranten vol lof over het hergebruik van het Van Klingerenpaviljoen op de Binckhorst. Ook de vakgemeenschap was unaniem lovend over het zorgvuldige demonteren en de herbouw als onderdeel van een nieuw project op de Binckhorst ( Frank is een Binck). Zo won het ook de Haagse Woonprijs 2024.

Update: Inmiddels is de verbouwing voorgelegd als “exces” aan de adviescommissie omgevingskwaliteit en cultureel erfgoed. Het is nu wachten op het advies!

Tim de Boer: “Tot onze schrik ontvingen we foto’s waarin het gebouw inmiddels zodanig is verbouwd dat er van de geroemde openheid niks meer over is. Ook het kunstwerk van Van Soest is compleet ingebouwd en verstopt. Dit is echt dood- en doodzonde”. De Haagse Stadspartij wil daarom dat de gemeente ingrijpt. Tim de Boer: “Op deze manier gaat een prachtige architectuurparel verloren door een verbouwing van iemand die niet heeft opgelet, dat is onbestaanbaar”. Met schriftelijke vragen wil de Haagse Stadspartij bereiken dat de verbouwing ongedaan wordt gemaakt en dat men kiest voor een inrichting en interieur dat past bij het gebouw.

buitengevel van glas naar folie
glazen gevel dichtgezet

RIS-nummer:
Schriftelijke vragen: Verminking Van Klingeren Paviljoen
Indiener: Fatima Faïd, Haagse Stadspartij

Datum 10-1-2025

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,
Vorig jaar is één van de grootste demontabele bouwprojecten in Nederland opgeleverd. Het Van Klingeren Paviljoen – oorspronkelijk onderdeel van de Jeugdherberg Ockenburg – werd opnieuw opgebouwd op de Binckhorst als onderdeel van het project Frank is een Binck. Ook een kunstwerk van Van Soest kreeg een nieuwe plek in het gebouw.

Het gebouw kenmerkt zich door een radicale openheid, met rondom glazen gevels en een geheel open binnenruimte. Helaas heeft de fractie van de Haagse Stadspartij foto’s gezien (zie bijlage) van een verbouwing waarbij er in het pand extra constructies en wanden zijn aangebracht. Ook is het kunstwerk van Van Soest ingebouwd en deels verstopt achter gipsplaat. Eén buitengevel is geheel dichtgezet met gipsplaat en aan de buitenkant afgeplakt met zwart folie.

Overeenkomstig art. 30 van het reglement van orde stelt raadslid Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij de volgende vragen:

  1. Kan het college bevestigen dat zij op de hoogte is van de situatie?

 Het Van Klingeren Paviljoen is een bijzonder gebouw. Er is door verschillende partijen, waaronder de ontwikkelaar, architect en gemeente intensief samengewerkt om het paviljoen op de Binckhorst terug te bouwen. Het pand heeft geen gemeentelijke bescherming omdat het geen monument betreft en ook niet in een beschermd stadsgezicht ligt. Het college is op de hoogte van de situatie dat er aanpassingen aan het gebouw plaatsvinden.

  1. Kan het college aangeven welke stappen zij heeft gezet om de situatie te onderzoeken? Wat was de uitkomst van dat onderzoek?

 De locatie is bezocht en er is direct na de eerste meldingen van de aanpassingen contact gelegd met de gebouweigenaar om de ontstane situatie te bespreken. De gebouweigenaar heeft aangegeven hier met de betreffende partijen over in gesprek te gaan en de uitkomsten aan de gemeente terug te koppelen.

Ook is binnen de gemeente door de betrokken afdelingen onderzocht of er handhavend kan worden opgetreden op de wijzigingen die thans binnen het pand worden aangebracht. Dit is niet het geval, tenzij er sprake is van een exces.

  1. Kan het college bevestigen dat er geen vergunning is aangevraagd of verleend voor de verbouwing?

 Dit kan het college bevestigen.

  1. Heeft het college contact gezocht met de huurder die de verbouwing laat uitvoeren? Zo ja, wat heeft de huurder aangegeven?

 Nee, dit contact verloopt via de eigenaar van het gebouw, Vesteda.

  1. Heeft het college contact gehad met de eigenaar van het gebouw? Zo ja, wat heeft de eigenaar gezegd over de verbouwing?

 Ja, het college heeft contact gehad met de eigenaar van het gebouw. De eigenaar heeft aangegeven met de huurder in gesprek te gaan over de ontstane situatie.

  1. Is het college het met de Haagse Stadspartij eens dat hier sprake is van een aantasting van de beeldkwaliteit van het bijzondere gebouw inclusief de prachtig geïntegreerde kunst? Zo nee, waarom niet?

 Het college is van mening dat het afplakken van de ramen kan leiden tot een aantasting van de beeldkwaliteit. Echter betekent een aantasting van de beeldkwaliteit niet per definitie dat hierop door de gemeente handhavend kan worden opgetreden.

  1. In de vergunning voor het project is een maximum aantal vierkante meters opgenomen voor de horecafunctie. Kan het college aangeven hoeveel m2 dat is en hoeveel het project volgens de vergunning daarvan bij oplevering invult?

 In de omgevingsvergunning is 612 m² aan horecafunctie opgenomen. De horecaonderneming is nog niet opgeleverd. De inpandige inpassingen zijn niet vergunningsplichting.

  1. Kan het college het bij het project afgegeven welstandsadvies delen met de gemeenteraad?

 Ja, zie de bijlage.

  1. Is het college met de Haagse Stadspartij van mening dat er met de nieuwe verbouwing wordt afgeweken van dat welstandsadvies? Zo ja, wat kan zij eraan doen? Zo nee, waarom niet?

Het college leest in het advies van de welstandscommissie dat er voorwaarden zijn verbonden aan de aanpassing van het Van Klingeren Paviljoen aan de nieuwe functie en aan de huidige tijd. Over de aanpassingen die nu plaatsvinden aan het pand is het gesprek met de eigenaar aangegaan.

Het college zal aan de adviescommissie omgevingskwaliteit en cultureel erfgoed verzoeken om de mate van afwijkingen van het advies als gevolg van de verbouwingsactiviteit te beoordelen en, indien dit van toepassing is, te voorzien van een handelingsadvies. Tegen niet vergunningplichtige wijzigingen kan handhavend worden opgetreden wanneer sprake is van een exces conform hoofdstuk 4 van de Welstandsnota Den Haag 2017.

  1. Kan het college aangeven in hoeverre aanpassingen aan het gebouw die zonder vergunning mogelijk zijn verbonden zijn aan verplichtingen uit de eerdere vergunning?

 De verplichtingen uit de omgevingsvergunning moeten worden nagekomen. Echter staat er in de omgevingsvergunning niet dat ramen niet afgeplakt mogen worden.

  1. Kan het college aangeven in hoeverre het dichtzetten van de gevel en het afplakken daarvan met folie vergunningsplichtig is, zowel binnen het omgevingsplan en als reclameactiviteit?

 Dit is niet vergunningsplichting. Er is geen sprake van een reclameactiviteit.

  1. In hoeverre past het dichtzetten van de gevel in het beleid van etalages, bestickering ?

 Er is geen sprake van reclame of een etalage. Zoals aangegeven is het afplakken van de ramen niet vergunningsplichting.

  1. Kan het college handhavend optreden zodat de verbouwing binnen de afgegeven vergunning en het gegeven welstandsadvies wordt uitgevoerd? Zo nee, waarom niet?

 Zie antwoord op vraag 9.

  1. Kan het college de werkzaamheden stilleggen totdat er een vergunning is afgegeven? Zo nee, waarom niet?

Zie antwoord op vraag 9.

Fatima Faïd

Foto’s: Gerrit van Es (HVE Architecten)

Zie ook:

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4929108/ophef-over-nieuw-restaurant-in-oud-gebouw-open-karakter-volledig-aangetast

Item bij Omroep West: https://www.linkedin.com/posts/jenny-huttinga-650a18_ken-je-die-uitdrukking-de-brutalen-hebben-activity-7292194320319668224-JyLp?utm_source=social_share_send&utm_medium=member_desktop_web&rcm=ACoAAALrtQUBHpEeMRI9xRRUqlzAuWyz5soe9IM