soepbus

De Soepbus mag niet verdwijnen!

De Soepbus is een mooi initiatief dat al jaren dagelijks dakloze Hagenaars van soep, brood en fruit voorziet. Nu dreigt de Soepbus te moeten stoppen in verband met een te kort aan geld. Het gaat om € 70.000,-. In 2011 stopte de gemeente met het subsidiëren van de Soepbus. Sindsdien is de bus voor haar voortbestaan afhankelijk van donateurs.

Raadslid Fatima Faïd: ‘Het is een schande dat de Soepbus jaarlijks donaties bij elkaar moet schrapen om haar voortbestaan te verzekeren, daarom hebben wij het college gevraagd om permanent het voortbestaan van de Soepbus te garanderen.’

Woensdagavond 20 december heeft Fatima Faïd in de commissie Samenleving vragen gesteld aan de verantwoordelijk wethouder Karsten Klein (CDA) om het jaarlijks terugkerende financiële probleem van de Soepbus structureel op te lossen. Wethouder Karsten Klein is echter van mening dat een structurele financiële steun van de Soepbus niet nodig is omdat alle daklozen nu al opgevangen worden. Raadslid Fatima Faïd vindt dit een zeer teleurstellende redenering.

Raadslid Fatima Faïd: ‘Er is 3 miljoen op het budget zorg en welzijn over. Dan is het toch geen enkel probleem om € 70.000,- beschikbaar te stellen voor de Soepbus. Een deel van dit geld is besteed aan de viering van 200 jaar Scheveningen om de champagne glazen voor Feest aan Zee te vullen. Ik vind dit een treurige kerstgedachte van de CDA-wethouder. De Haagse Stadspartij verkiest voedsel voor daklozen boven champagne voor een feestje.’

Rondvragen Haagse Stadspartij
Om het voortbestaan van de Soepbus te verzekeren vinden wij het van groot belang dat er nog voor de Kerstvakantie duidelijkheid komt over de toekomstige financiering van dit project. Daarom stellen wij de volgende vragen:
1. Hoelang bestaat de Soepbus al?
2. Wie heeft er in 2011 besloten de financiering van de Soepbus aan te passen en waarom?
3. Hoeveel verschillende mensen maken er wekelijks gebruik van de Soepbus?
4. Wat voor verschillende mensen zijn dit en met welke vormen van problematiek hebben zij te maken?
5. Welke andere instanties zouden deze doelgroep van voedsel kunnen voorzien wanneer de Soepbus ophoudt te bestaan?
6. De Soepbus heeft een belangrijke signaleringsfunctie ten aanzien van nieuwe daklozen. Wie zou deze taak kunnen verrichten wanneer de Soepbus ophoudt te bestaan?
7. Hoeveel kost de Soepbus jaarlijks?
8. Het is een schande dat een belangrijk initiatief als de Soepbus al sinds 2011 haar best moet doen om haar hoofd boven water te houden. Wij vinden het onwenselijk dat de Kessler Stichting elk jaar donaties moet ophalen om het voortbestaan van de Soepbus te waarborgen. Wat ons betreft maken wij hier een einde aan en stelt het college elk jaar de benodigde middelen beschikbaar om het voorbestaan van de Soepbus te garanderen. Is het college bereid om de benodigde middelen voor het jaar 2018 zo snel mogelijk ter beschikking te stellen en te onderzoeken hoe het voorbestaan van de Soepbus permanent kan worden gewaarborgd?

In de pers
AD, dinsdag 26 december 2017
Omroep West, donderdag 25 januari 2018
Den Haag FM, vrijdag 26 januari 2018
Den Haag FM, donderdag 29 maart 2018

1 Response