politie

Zorgen over politieaanpak Club Langweiligkeit

Diverse partijen waaronder de Haagse Stadspartij maken zich zorgen over de manier waarop de politie om gaat met de kunstenaars en artiesten van Club Langweiligkeit.

 

Zorgen over politieaanpak Club Langweiligkeit
(Den Haag FM, 29 nov 2012)

Club Langweiligkeit in de Binckhorst heeft een brandbrief gestuurd waarin zij stellen dat de politie kunstenaars en muzikanten de laatste tijd op een vervelende wijze heeft benaderd zonder dat hier een directe aanleiding toe was.

GroenLinks, Haagse Stadspartij, D66, PvdA en SP zeggen er van uit te gaan dat burgemeester Jozias van Aartsen het onderwerp voortvarend oppakt. Ze kondigen aan het proces kritisch te blijven volgen.

Volgens de partijen is club Langweiligkeit een begrip in Den Haag en omstreken en is het belangrijk dat dit soort culturele activiteiten juist in de Binckhorst de ruimte krijgen.

Stichting Langweiligkeit stuurt brief aan gemeenteraad
(3voor12, Remco van der Ham 27 november 2012)

“Wij zitten behoorlijk in het nauw”

Matty Ros van Stichting Langweiligkeit heeft een brief naar de Haagse gemeenteraad gestuurd als noodkreet voor de huidige situatie van de Langweiligkeit Tempel in de Binckhorst in Den Haag. Volgens Ros wordt de stichting flink tegengehouden, lastiggevallen, bedreigd en vals beschuldigd door de politie. Ros vraagt de gemeenteraad om de stichting de ruimte te geven om in de Langweiligkeit Tempel activiteiten te organiseren zodat de stichting, zonder enige vorm van subsidie, kan blijven bestaan.

De Stichting Langweiligkeit begon zo’n twaalf jaar geleden met het organiseren van het Langweiligkeit Festival. Na twaalf edities hield het festival er vorig jaar definitief mee op omdat de organisatie het financieel niet meer rond kreeg. Er werd gestart met de Langweiligkeit Tempel, waar de Gemeente Den Haag eerder dit jaar nog een rechtszaak over aanspande die later weer in werd getrokken na schriftelijke vragen van David Rietveld (GroenLinks). “In de Langweiligkeit Tempel kunnen acts, dj’s, collectieven, kunstenaars en vrije geesten hun ei kwijt. Het is zo’n unieke plek geworden dat ik durf te zeggen dat zoiets als de Tempel nog niet heeft bestaan in Den Haag”, aldus Matty Ros in de brief.

Ros vraagt de Gemeente Den Haag om de Langweiligkeit Tempel de ruimte te geven om dit te kunnen blijven doen. “Alles wat er in de Tempel staat en is gebouwd, is gerecycled en/of gedoneerd. Wij zijn het antwoord op de recessie. Langweiligkeit kan zonder subsidie zelfs vier mensen financieel onderhouden. Langweiligkeit heeft jaren subsidie gehad en zou gekort worden met 10 procent wat uiteindelijk 70 procent is geworden. Om deze plek te kunnen behouden is slechts geld voor de vaste lasten van het pand nodig, aangezien het werk dat hier verricht wordt puur op vrijwillige basis berust. Wij krijgen geen subsidie of andersoortige financiële hulp van buitenaf en moeten dus op een andere manier geld bij elkaar zien te krijgen om deze lasten te kunnen bekostigen. Wij doen dit door zo nu en dan een besloten feestje te organiseren waarbij de gelegenheid wordt gegeven een donatie te schenken.”

Ros voelt zich echter flink tegen gehouden. “Het probleem is nu dat wij worden lastiggevallen, bedreigd en vals beschuldigd door de politie. Zo heeft de politie zelfs een keer het pand doorzocht naar een wietplantage en werden wij er onlangs tijdens een besloten feestje van beschuldigd dat wij een doorgang zouden hebben naar onze buren en dat daar ook een feestje zou zijn. Volslagen onzin. En dit zijn slechts twee voorbeelden.” De stichting probeert nu een ANBI-status voor algemeen nut beogende instellingen te krijgen. “Hiermee kunnen wij grotere donateurs werven en zullen wij helemaal niet meer afhankelijk hoeven zijn van de goodwill van ons publiek. Dit kost echter wel tijd en de rekeningen, bedreigingen en stress blijven zich ophopen.” De volledige brief is te lezen op de Facebook-pagina van Langweiligkeit.