Zeeheldenmarkt in de problemen

De wekelijkse Zeeheldenmarkt op het Prins Hendrikplein is al 8 jaar een groot succes. Zes marktondernemers bieden er dagverse, ambachtelijke en duurzame producten aan zoals biologische groenten, zuivel, vis en vlees. De marktlui staan er met grote kramen naast de trucks en busjes waarmee de kramen en producten worden vervoerd. De markt is geliefd in de buurt en trekt veel bezoekers, ook van buiten de wijk. De gemeente heeft echter laten weten dat de ondernemers vanaf 1 juli niet meer mogen parkeren op het plein en dat betekent mogelijk het einde van de populaire markt.

Als de ondernemers hun vervoermiddelen ergens anders moeten gaan parkeren, wordt dat een ramp. De parkeerdruk in het Zeeheldenbuurt is al zeer groot, er zijn nauwelijks plekken beschikbaar, en zeker niet voor grotere vrachtauto’s. In het verleden kon er geparkeerd worden op het nabijgelegen parkeerterrein van Albert Heijn in de Elandstraat, maar dat is jaren geleden op last van Albert Heijn beëindigd. De gemeente heeft vervolgens toestemming gegeven om op het Prins Hendrikplein te parkeren, maar daar is de gemeente nu op teruggekomen.

Peter Bos, raadslid van de Haagse Stadspartij, is verbaasd en neemt het op voor de marktondernemers: “Niemand heeft last van het parkeren op het plein, in de wijk parkeren is zo goed als onmogelijk en hindert bovendien anderen. Het is voor het functioneren van de markt van wezenlijk belang dat hier een goede oplossing voor komt, anders is het straks gedaan met deze markt.”

De Zeeheldenmarkt is een initiatief van de de wijk zelf die in 2012 vanuit de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) Zeeheldenkwartier als pilot is gestart en sinds 2016 een definitieve status kent wegens gebleken succes.

Bos: “In het afgelopen decennium is het Zeeheldenkwartier verrijkt met veel bottom-up initiatieven zoals de Zeeheldentuin, de wooncoöperatie in de Roggeveenstraat, biologische moestuin Het Welpje, versmarkt Lekker Nassuh, het eerste eco-hotel en de eerste kledingbibliotheek van Den Haag, veel duurzame designwinkels, en ook deze wekelijkse foodmarkt. We moeten dat koesteren en ik hoop dat er snel een oplossing komt voor de ondernemers van de markt”.

De Haagse Stadspartij zal het college oproepen om met een oplossing te komen.

 

Update: Het besluit van het college is opgeschort. Er gaat nu eerst gekeken worden of er andere oplossingen mogelijk zijn.