Veel animo stadsgesprek over Spuikwartier

Maandag 8 september organiseerde de gemeente het eerste stadsgesprek over het nieuwe Spuikwartier in de foyer van Theater aan het Spui. Dik tweehonderd mensen namen de moeite om hieraan mee te doen: een scala van buurtbewoners, ambtenaren, architecten, horeca-ondernemers en Hagenezen uit andere buurten. De pers was ook aardig opgekomen. De interesse is dus groot te noemen en dat werd voorvarend opgepakt door Ruben Maes, die er als gespreksleider aardig de vaart in hield. Hij begon met wethouder Joris Wijsmuller: ” Hoe ‘open’ is deze discussie, blijft het Spuiplein open?” Joris: “Ja, dat blijft open en het liefst behouden we ook het NDT.”  Ruben: “en heb je zélf wel een visie?” Joris: “We moeten het plan open met elkaar formuleren, ik ben niet in m’n eentje de stad” Nog zo’n leuke: “Wat heb je aan diezelfde ambtenaren, die gaan toch hun oude gang?”  Joris: “Ik ga niet uit van wantrouwen maar van loyaliteit. We hebben goeie mensen, met veel kennis.”

Vervolgens kwamen er vragen over hoe het nu zit met de marktconsultatie. Het blijkt dat er al zo’n 70 partijen hebben gereageerd, waarvan er 12 al redelijk gedegen. Ook in de zaal zat een aantal mensen die een plan hadden, met verschillende vormen van financiering -van geheel publiek tot geheel privaat. Zij zijn of gaan in gesprek met Joris en de gemeente. Daarna volgde een presentatie van Richard Koek, stedebouwkundig adviseur van bureau Rijnboutt, dat is ingehuurd om de kaders van het plan vast te stellen.  Dan hebben we het over de kwaliteit van de openbare ruimte, de architectuur, wat voor soort gebouwen, de skyline en hoogteopbouw,  parkeervoorzieningen, aantallen woningen, horeca, en termen als ontmoeting en verbinding.

Het aanwezige publiek had de nodige vragen, zoals: “Blijft Hotel Mercure?” Joris: “Ja, dat blijft, tenzij er iemand is met geld voor een ander plan.” En: “Je breekt je nek over de fietsen, gaat parkeren ook daarover?” Joris: ” Ja, ‘fietsenopvang’ valt er ook onder, hetzij boven- of ondergronds.” Veel mensen vroegen zich af of het niet mogelijk was om iets met de trams te doen, is het mogelijk om ze om te leiden zodat er een plein ontstaat wat veel groter is, tot aan de Nieuwe Kerk/Theater aan het Spui/Filmhuis, een plein met groene bomen, een wintertuin, een muziekkoepel, bankjes om te zitten lezen, een arcade met terrasjes voor de Anton Philipszaal, winkeltjes. Veel mensen willen het plein wel behouden voor grote evenementen, maar tegelijk zou je er ook gewoon prettig moeten kunnen verblijven. Ook zou de politie wat minder streng moeten handhaven, gewoon lekker een biertje drinken op een bankje zou moeten kunnen. Dat zouden toeristen ook leuker vinden. Doe wat aan de tegels, doe wat aan de wind, maak de gebouwen transparanter zodat je kunt zien wat er gebeurt. Eigenlijk wil iedereen dat het gewoon een écht plein wordt. Op de vraag of er niet een onafhankelijke commissie moet komen van slimme mensen die een visionair plan bedenken en pas daarna naar de marktpartijen gaan, antwoordde Joris: “Nee, we gaan niet helemaal opnieuw beginnen, maar we gaan ons zeker laten inspireren door al deze goede ideeën.” Op 22 september volgt een tweede stadsgesprek, ook in het Theater aan het Spui (20.00 – 22.00 uur). Dat gesprek gaat vooral over de culturele programmering op en rond het Spuiplein en op 3 oktober moet er een concept-raadsvoorstel zijn.