Petitie en actie tegen Spuiforum

Op internet kunt u de petitie tekenen tegen het plan om voor 181 miljoen euro een cultuurpaleis op het Spuiplein te bouwen: http://petities.nl/petitie/geen-spuiforum-maar-hergebruik-philipszaal-en-danstheater

 

Onder leiding van werkgroep Dooievaar en de Haagse Stadspartij werd op 30 oktober actie gevoerd tegen het plan voor een Spuiforum van 181 miljoen euro.

Hoe groot wordt het nieuwe Cultuurpaleis op het Spuiplein in Den Haag? Dat lieten de architecten van werkgroep Dooievaar vanmorgen in de stromende regen zien op het plein. Met hekken, lint, krijt en heliumbalonnen brachten ze de omvang van het nieuwe gebouw in beeld. De werkgroep verzet zich tegen nieuwbouw, bepleit behoud en verbetering van de huidige theaterzalen, en is op internet een petitie begonnen die in ruim een week tijd door al meer dan 5.000 mensen is ondertekend. De Dooievaar verzet zich niet alleen een enorm nieuw prestigeproject, maar zegt dat het plan niet past in een tijd van grote bezuinigingen op de cultuur. Om te illustreren dat deze mening breed leeft, bracht de Haagse stadspartij de Over de Balk Award mee, de publieksprijs voor het grootste geldverspillende overheidsproject. In 2010 is deze verspillingsprijs door de Haagse bewoners met een grote meerderheid aan stemmen aan het plan voor een Cultuurpaleis toegekend.

De Haagse Stadspartij steunt deze actie en petitie van harte; tekent allen, en stuur hem door!

Massaal protest tegen cultuurpaleis
Westonline 24-10-2012

DEN HAAG – Het protest tegen de bouw van het nieuwe cultuurpaleis op het Spuiplein in Den Haag begint massale vormen aan te nemen. Slechts enkele dagen nadat er op internet een petitie is gezet, hebben al meer dan 2.000 mensen hun afkeur van het plan uitgesproken.

Hieronder zijn een groot aantal prominente Hagenaars als presentatrice Paula Udondek, kunstenaar Frans de Leef, programmamaker Wim de Bie, architecte Vera Yanovshtchinsky, hoogleraar economie dr. Alfred Kleinknecht, kunstenaar Marnix Rueb en een paar voormalige raadsleden.

Andere kijk

‘Ik heb de hoop dat de politiek daardoor ziet dat het publiek een andere kijk op de zaak heeft, dan hun kijk’, zegt de bekende architect Hans van Beek. Hij is een van de initiatiefnemers van de werkgroep Dooievaar. Die streed in de jaren zeventig met succes tegen de aanleg van een ov-verbinding op poten via de Koekamp. De bouw van een nieuw groot cultuurpaleis op het Spui is reden om opnieuw in actie te komen.

Van Beek wijst erop dat de eerste plannen voor dat Spuiforum, zoals de gemeente het officieel noemt, dateren van vijf jaar geleden. Inmiddels zijn de omstandigheden mede als gevolg van de economische crisis drastisch veranderd. ‘Maar de politiek zet het door. De buitenwereld vraagt zich daarom af of men gek is geworden’, zegt de architect. Hij noemt het cultuurpaleis ‘het verkeerde gebouw op de verkeerde plek, op het verkeerde moment.’

‘Nieuwe uitgaansplek’

Het Spuiforum moet op de plek van de huidige theaters aan het Spuiplein komen en moet volgens de gemeente dé ‘nieuwe uitgaansplek voor muziek, dans, evenementen en ontmoetingen’ worden. In het gebouw worden onder meer het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium ondergebracht. Het moet een belangrijke troef worden van Den Haag in de race om in 2018 culturele hoofdstad van Europa te worden. Het kost 181 miljoen euro. Bovendien werd vorige week bekend dat de gemeente ook jaarlijks nog eens negen ton moet bijdragen aan de exploitatie van het gebouw.

Van Beek, een van de oprichters van het bureau Atelier Pro, erkent dat het Spuiplein niet erg mooi is. ‘Maar dít is niet de goede oplossing.’ Hij is er voorstander van om de bestaande zalen op te knappen.

Onbegrip en woede

Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij is ook tevreden met de massale afwijzing van het cultuurpaleis. ‘Het gaat als een speer, maar dat verbaast me ook niet. Ik hoor van alle kanten onbegrip en woede over dit plan.’

Wijsmuller is in de gemeenteraad een van de felle tegenstanders van het plan. Hij vindt het onverteerbaar dat het huidige college van burgemeester en wethouders fors bezuinigt op kunst en cultuur en tegelijk wel een nieuw groot gebouw wil neerzetten.
Hij denkt dat het gebouw veel duurder wordt dan nu gedacht. Mede daarom gaat Wijsmuller er nu vanuit dat er uiteindelijk geen politiek draagvlak voor het plan zal komen.

Manifest Dooievaar

Wél Culturele Hoofdstad
Geen onnodig prestige project op het Spui

• het verkeerde project
• op het verkeerde moment
• op de verkeerde plek

Zo wordt je geen Culturele Hoofdstad

Duurzaamheid is het actuele thema
HERGEBRUIK is HOT
Onnodig SLOPEN is OUT

25 jaar oude gebouwen slopen is ondoordacht en dom, zeker in tijden van schaarste. Het danstheater is een meesterwerk dat verdiend opgeknapt te worden. De concertzaal behoeft verbetering maar het casco is uitstekend her te gebruiken.

In onze stad hebben we een mooi voorbeeld van hoe het ook kan:

NIEUW BABYLON
optimalisatie, uitbreiding, hergebruik, nieuw elan, mix van oud en nieuw

Op het Spuiplein zou ook zoiets kunnen. Niet alles weg en opnieuw beginnen, maar de zalen hergebruiken en upgraden, eventueel toevoegingen, indien nodig, erboven Conservatorium?)

Nieuw elan, voortbouwend op wat we al hebben.

Cultuur 2012/2018
Herbezinning
Hergebruik
Nieuw Elan
Nieuw Denken

CultuurGEBOUW aan het Spui

Verkeerd moment om de 5 jaar geleden ingezette procedure door te zetten. Op het moment dat geldkranen dichtgaan, gezelschappen dreigen te verdwijnen, subsidies stoppen, ga je niet een nieuwe Tempel bouwen voor de leegstand DAT IS HET VERKEERDE SIGNAAL als je ook voor half geld de bestaande accomodaties kunt opknappen en als overheid duurzaamheid en hergebruik predikt.

Zuinigheid met vlijt…
CultuurGEBOUW aan het Spui:
verkeerd initiatief op de verkeerde plek

deze plek in de stad zit niet te wachten op een nieuw GEBOUW

Er zijn al de nodige iconen:
• de Nieuwe Kerk
• het stadhuis
• het danstheater
etc.

Wat mist is samenhang. De opgave hier is niet het maken van een nieuw GEBOUW, een nieuw icoon,
maar een samenhangende stedelijke ruimte: een ruimtelijk CULTUURplan.

Geen gebouw maar stedelijke ruimte die de gebouwen bindt. RUIMTE die functies faciliteert en een levendig maaiveld creëert.

GEMEENTERAAD
beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Het kan :
Een – wel spannend – wel levendig – wel duurzaam
CULTUURPLEIN VOOR DE HELFT VAN HET BUDGET

Reacties:

1. Op 2012-10-21 21:49:52 schreef Joy Misa:

En WAAROM moet in godsnaam het Koorenhuis weg?????

2. Op 2012-10-21 21:59:55 schreef Peter Oosterbaan:

Jullie waren toch niet voor die hoge torens bij Babylon, ik kan het me niet voorstellen.

3. Op 2012-10-22 01:05:31 schreef M. Veertjes:

Helemaal mee eens, maar misschien dat wat meer volzinnen en niet dat schreeuwerige hoofdlettergebruik me wat meer had aangesproken. Is het manifest zin voor zin via Twitter opgesteld? Fragmentarischer kun je het bijna niet maken…

4. Op 2012-10-22 15:19:19 schreef G van der Meer:

op zich eens, maar werken er bij de Stadspartij ook mensen die wel de basisschool afgemaakt hebben en dus een fatsoenlijke tekst kunnen schrijven? Dit zou ik als stadsbestuur niet serieus nemen.

5. Op 2012-10-22 16:03:32 schreef Joris Wijsmuller:

Dit manifest is niet van de Stadspartij, maar van werkgroep Dooievaar, en dient als basis voor de petitie. Je kunt er allerlei taalkundige of stylistische opmerkingen over hebben, maar het is kraakhelder. Een wereld van verschil met het raadsvoorstel van het college, wat vol staat met suggestieve volzinnen, jargon en een hoop mist om te verhullen dat het plan voor een spuiforum gewoon niet deugt.

6. Op 2012-10-22 18:31:08 schreef Eric Spaanbroek:

signed

7. Op 2012-10-23 00:57:26 schreef Hans Ruitenberg:

Er zijn inmiddels (23 okt. 01.00 u ’s nachts) bijna 1100 handtekeningen binnen. Dat kunnen er natuurlijk best 11.000 worden!!! Laten we samen strijden, met de Werkgroep Dooievaar, tegen dit onzalige, peperdure en volkomen onduurzame plan dat straks alleen maar verliezers zal kennen.

8. Op 2012-10-23 10:00:22 schreef Monika Seyfried:

 

9. Op 2012-10-24 20:23:58 schreef Sjaak de Bruin:

Afgelopen weekend zag ik Marnix Norder in het Paard van Troje. Ik zag hem kijken met zo’n blik van: dit bestaat nu 40 jaar, dat kan toch niet, slopen die handel.

10. Op 2012-10-25 19:01:04 schreef Mark vd Water:

Ben weer ff terug in NL en DH. Maar kan me niet herinneren dat het geplande budget voldoende is om een plan te realiseren(tram tunnel, stadhuis etc…) Ik vind het een beter plan om koffie en gebak etc. de komende 2-5jaar de budgetteren voor de gemeente raad dan dit nieuwe plan. Succes en hoop dat het draagvlak verzuipt

11. Op 2012-10-26 13:23:21 schreef e.claus:

Gemeentebestuur,

heb de moed op uw schreden erug te keren.
U bent er voor de inwoners van Den Haag, niet voor uitvoeren van megalomane ideeen.

Geef de Schilderswijk haar bibliotheek terug, en red het Koorenhuis.

12. Op 2012-10-26 23:52:08 schreef John Bergman:

Dinsdagochtend 30 oktober op SPUIPLEIN 10.00 u ACTIE tegen het decadente NORDERPALEIS! Komt allen!!!

13. Op 2012-10-28 19:36:54 schreef Marijke van Straalen:

Bah walgeijk plan en dat voor 181 miljoen euro ! Red liever het Koorenhuis.

14. Op 2012-10-28 23:16:08 schreef John Bergman:

Peter Drijver schrijft op Twitter en op Facebook dat volgens nieuwe berekening het Spuiforum ruim 200 miljoen gaat kosten! Dus minstens 20 miljoen meer!

15. Op 2012-10-29 17:22:11 schreef Hannes:

We lopen (nu 4770) naar de 5000 handtekeningen! Yes! En morgen DEMO om 10.00 u op Spuiplein.
Met Anna DRIJVER en Wim de Bie!!!
Komt allen!!!

Mail dit aub door naar uw vrienden, kennissen, familie, buren, zwagers, schoonzussen en collega’s!

16. Op 2012-10-30 12:20:49 schreef m van Hemert:
SPUIFORUM

Onverantwoord en ondoordachtzaam.
In deze tijd van de vele bezuinigingen!
Te denken aan de vele sluitingen (in andere wijken) van o.a. culturele
Instellingen. Zoals bijvoorbeeld de sluiting in onze wijk gelegen Theater
De Regentes. Dit geeft vooral WEER een afbreuk in onze wijk Valkenbos-
en Regentessekwartier!
Reden? Waarschijnlijk en/of zeker om van de bespaarde bedragen(die
bestemd waren voor de andere wijken in Den Haag) op de jaarbegrotingen,
te besteden in de post; SpuiForum – Centrum.
Terwijl de andere parels in de wijken worden vergeten.
De stad Den Haag bestaat niet alleen uit het Centrum! Maar bestaat uit
meerdere en vooral mooiere wijken met veel historische waarde afgewisseld
met aan rijkdom van de al reeds aanwezige cultuur. Zoals de wijk
Valkenbos- en Regentessekwartier. Te noemen; Theater De Regentes,
Wonen rond de Energiecentrale, Grandeur aan de Beeklaan, ontwerp
Aanlegsteiger (de ooievaart) aan de Asmanweg, recreatie aan het water,
en nog veel meer leuke plekjes!
Dit alles moet wijken voor een SpuiForum!?
Zodat een prachtwijk op den duur eindigt in een Krachtwijk?
HET WORDT TIJD VOOR BEZINNING!!!!!!!
De stad Den Haag is niet ALLEEN afhankelijk van het SpuiForum om de
de beoogde doelstelling: de culturele stad van 2018 te worden!
Een stad bestaand uit alleen een Centrum, met eromheen verpaupering en vooral onafgemaakte
Projecten. Dit geeft vooral geen goede impuls voor de economie.
De stad Den Haag heeft zonder het zelf te weten; een onnoemelijk aantal vergeten parels,
die juist nodig zijn voor een culturele stad. Alleen het wordt niet opgemerkt en men zich
blind staart op een ontzettend GROOT GLAZEN GEDROCHT: HET SPUIFORUM.
En er echt niet zal bijdragen voor de winnaar van een Culturele Stad in 2018!

17. Op 2012-10-30 16:09:54 schreef peter drijver:

er is een facebook-pagina met achtergrondinfo.
http://www.facebook.com/pages/Spuiplein-Theaterkwartier/500687416617805

18. Op 2012-10-30 20:57:04 schreef m.siblesz:

stop dit megalomane plan en zorg liever voor cultureel minder bedeelden

19. Op 2012-10-31 12:12:30 schreef Clementine van den Oever:
Jaaaaren lang geniet ik van concerten en balletvoorstellingen in de A .Fh.
De akoustiek is uitstekend ,de zalen en de plezierige pauze -consumptie ruimten eveneens .Gelukkig nog twee jaar de tijd voor de M.Pass . aldaar .
Wat een monsterlijk en kostbaar geval zijn jullie nu van plan in ONZE binnenstad te plaatsen . Bovendien wat gaat de gemeente doen met het ook zo goed functionerende Coservatorium? Het zit er in dat dat net zo’n spookachtig afbraak gebouw wordt als ……. kijk eens even naar de stations buurt !!!!!! De meeste mensen weten niet hoe snel ze daar door heen moeten komen . Jullie zijn totaal van de pot gerukt [lekker om die uitdrukking ‘ns even te gebruiken ] met het vermoorden van De Regentes,
het Koorenhuis , de Grafische werkplaats en ga zo maar door .
En hoelang gaat die bouwput gaan duren ?? Krijgen we hier ook zo’n Rode Doos als in Utrecht ? En nog belangrijker : uh … weer goed voor pak weg zo’n 20 jaar, op z’n mooist ? En dan afbreken die handel .
Jullie zouden ook gelijk wat koper poetsers moeten aannemen voor dat kitscherige ding . Nou ja dat is misschien weer goed voor de werkgelegenhied .
WIE ZIJN JULLIE EIGENLIJK ?? Geboren Hagenaars ? Vast niet .

20. Op 2013-03-18 22:54:36 schreef Bram Verheij:

Aan Clementine van den Oever,

Kan ik per email kontakt met u opnemen?

Het heeft niets te maken met perikelen van Den Haag.

Bram Verheij
Paseo Juan Parés Parramón 1-1-1
Edificio Mogán Plaza
35138 Playa de Mogán
Gran Canaria, Spanje

+34 928 56 56 53
+34 639 064 037

met vriendelijke groet,

Bram Verheij

21. Op 2013-06-09 15:31:22 schreef Tonny van Duijn-Bovet:

Zo langzamerhand begin ik te geloven dat het college vn B&W van onze stad met spoed naar de psychiaater moet.Misschien krijgen ze wel collectiviteits korting. Ze leiden tenslotte allemaal aan grootheidswaanzin, met Marnix Norder en Jozias van Aartsen voorop. Norder kwam helemaal niet uit onze stad en heeft inmiddels zoveel mooie waardevolle gebouwen afgebroken, dat er van het karakteristieke Den Haag niet veel meer over is. Iedereen moet de broekriem aanhalen en dit college wil een paar jonge goede geboouwen slopen om een cultuurpaleis neer te zetten ten (voorlopige) bedrage van 181 miljoen euro. Het is toch duidelijk dat dit bedrag gaat oplopen, ze hebben hiermee toch al ondervinding genoeg. Neem o.a. de kosten van de tramtunnel die zijn bij de bouw ook verschrikkelijk uit de hand gelopen.
Veel mensen kampen inmiddels met grote armoede en kunnen maar net hun hoffd boven water houden en dan komt meneer Norder wel weer met een of ander onzalig plan (wat vermogens kost) op de proppen. Bijvoorbeeld: een kabelbaan op Scheveningen en n weer dit wanstaltige idee.
Help liever de Hagenaars die hulp nodig hebben en breek daar niet alles af. Er zou voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen een partij moeten opstaan die als grootste ideaal heeft om de heer Norder uit het college te krijgen, deze man heeft zo veel echte Hagenaars op hun ziel getrapt en naar de verdommenis geholpen.

Dus WEG MET NORDER EN GEEN SPUIFORUM!!!!

22. Op 2013-10-23 19:35:58 schreef wilma zuiderwijk: