‘Nieuwe kans voor popmuseum in Zuiderstrandtheater’

De Haagse Stadspartij breekt samen met het CDA en de Partij voor de Dieren opnieuw een lans voor het Zuiderstrandtheater. Het idee om het theater te verplaatsen en er een Popmuseum met Golden Earring concertzaal in te vestigen spreekt raadslid Peter Bos wel aan: “Den Haag is het Liverpool van Nederland als het gaat om het schrijven van popgeschiedenis. Er wordt nu al meer dan 30 jaar tevergeefs over de komst van een popmuseum gedebatteerd, en nu, met het demontabele Zuiderstrandtheater, ligt er een betaalbare oplossing klaar. Het gebouw is er, nu nog de locatie”. Peter Bos zal samen met Cees Pluimgraaff van het CDA en Robin Smit van de Partij voor de Dieren in de raad van 4 maart 2021 een motie hierover indienen.

De laatste tijd wordt er weer veel gesproken over het eren van de Haagse pophelden uit het verleden. Vooral sinds het tragische bericht dat The Golden Earring er na ruim 50 jaar mee stopt is dat het geval. Bos: “Den Haag zou wat trotser mogen zijn op haar muziekverleden, maar vlak ook de tegenwoordige generatie niet uit. Een popmuseum met een concertzaal is een uitgelezen kans om het verleden met het heden te verbinden en de popscene een nieuwe impuls te geven.”

Eerder al besloot het college van b&w om het Zuiderstrandtheater niet te slopen als straks de voorstellingen worden voortgezet in Amare aan het Spuiplein. Het college zet nu in op hergebruik van het theater, aangezien sprake is van een demontabel gebouw. Bos: “Als het theater op een andere plek in Den Haag kan worden opgebouwd blijft het toch behouden voor Den Haag. Het liefst in Scheveningen, maar als er andere -desnoods tijdelijke- plekken zijn vind ik dat ook prima”.

Update: De motie werd helaas niet aangenomen

Motie: Popgeschiedenis in ZST
Indiener: Peter Bos, Haagse Stadspartij

De raad van de gemeente Den Haag, in vergadering bijeen op 4 maart 2021 ter bespreking van De Kust Gezond.

Constaterende, dat:

 • Het Zuiderstrandtheater na de sluiting ontmanteld zal worden;
 • Hierbij het doel is om het theater op een zo duurzaam mogelijke manier te hergebruiken;
 • Hierbij een procedure zal worden gevolgd waar het mogelijk is de opstal te kopen en te hergebruiken;
 • Sprake is van een demontabel gebouw dat verplaatst kan worden.

Overwegende, dat:

 • Al sinds 1987 gesproken wordt over een popmuseum in Den Haag;
 • In ruim 30 jaar tijd alle plannen voor een popmuseum zijn gesneuveld om financiële, technische, politieke en/of ruimtelijke redenen;
 • Vanuit Scheveningen recent een idee is gelanceerd om het theater een nieuwe functie te geven voor de popmuziek;
 • Museum RockArt heeft aangegeven interesse in het Zuiderstrandtheater te hebben;
 • De theaterzaal ook als concertzaal voor popmuziek kan fungeren en tot Golden Earring Zaal kan worden vernoemd als eerbetoon aan de legendarische Haagse band Golden Earring.

Van mening, dat:

 • Met het demontabele Zuiderstrandtheater een relatief goedkope opstal beschikbaar is om een nieuwe culturele functie in onder te brengen;
 • Den Haag, het Liverpool van Nederland is als het gaat om het schrijven van popgeschiedenis;
 • Den Haag trots mag zijn op haar rol in de wereld van de internationale popmuziek en dit veel meer kan uitdragen.

Verzoekt het college

 • Bij het streven naar hergebruik van het Zuiderstrandtheater ook te bezien of het mogelijk is om het gebouw in Den Haag te houden en daarbij de opties te betrekken om het Museum Rockart en een Golden Earring Arena of Zaal in het gebouw te huisvesten.

Peter Bos                          Cees Pluimgraaff       Robin Smit
Haagse Stadspartij         CDA                              Partij voor de Dieren