Meer zoemende bijen- en vlinderparadijsjes

Vlinders en bijen hebben het lastig in Nederland. Dicht betegelde tuinen, pesticiden, niet aan elkaar sluitende natuurgebieden en te weinig diversiteit aan planten en bloemen. Al deze factoren samen zorgen voor een hoge bijensterfte. Niet alleen de bijen hebben het zwaar ook veel vlindersoorten zijn al uit Nederland verdwenen. Voor vlinder en bij is een goede leefomgeving met een grote variëteit aan bloemen en planten van levensbelang.Weet jij een plek in jouw buurt die groener kan?
Om bij te dragen aan een betere leefomgeving voor deze onmisbare insecten, deelt de Haagse Stadspartij op zaterdag 20 en zondag 21 mei tijdens Fête de la Nature op een aantal locaties gratis zakjes eenjarig biologisch bloemenzaad uit. Help mee om saaie stukjes grond in de stad om te toveren tot bijen- en vlinderparadijsjes.

Ecologisch groen beheer
Voor bijen in de stad is het van belang dat zij zowel nectar kunnen verzamelen bij karakteristieke bloemensoorten als bij de gewone huis-, tuin- en keukensoorten. Bij het maai- en groenbeheer wordt er nog te weinig rekening gehouden met het belang van diversiteit aan bloemsoorten voor de bijen. Hierdoor verdwijnen de bijen nu te vaak uit de groenstroken en plantsoenen. De Haagse Stadspartij wil dat de gemeente meer aandacht heeft voor ecologisch groenbeheer om zo een actieve bijdrage te leveren aan de leefomstandigheden van bijen.

Stop met gifgebruik
Het bestrijdingsmiddel Roundup is uiterst giftig voor o.a. bijen. Het middel is nu nog in veel winkels en bouwmarkten te koop.
Het belangrijkste actieve bestanddeel van Roundup is glyfosaat, een chemisch middel dat slecht is voor het milieu en ook een negatieve invloed heeft op de bijenpopulatie. De Haagse Stadspartij is blij dat vanaf 1 januari 2018 de verkoop van Roundup verboden is en wil dat onkruidbestrijding op een milieuvriendelijke manier wordt uitgevoerd en gestimuleerd.

Zaaiadvies bloemenzaad voor blije bijen
Het eenjarige biologische Tübinger bloemenmengsel is een beproefd bijen- en vlindermengsel. Het bestaat uit zaden van uitheemse planten en cultuurplanten: Phacelia, boekweit, gele mosterd, koriander, juffertje in het groen, goudsbloem, korenbloem, malva, komkommerkruid, dille, serradella, incarnaatklaver, cosmea en zonnebloem.
Het bloemenmengsel kan gezaaid worden van april tot en met juni. Zorg dat de grond waar je in zaait vlak, oppervlakkig bewerkt en onkruidvrij is. Een bloemenmengsel kan niet door een al begroeide rand of grasveld gezaaid worden. Zaai het bloemenmengsel oppervlakkig breedwerpig of ondiep op rijtjes in. Wanneer op rijtjes gezaaid wordt, is het gemakkelijker om er af en toe nog wat in te schoffelen. Een voordeel van op rijtjes zaaien is dat alle planten genoeg licht krijgen en minder met elkaar in competitie zijn. Optimaal is het wanneer na het zaaien de grond nog even aangedrukt wordt, zodat de zaden goed contact maken met de aarde. Daarna water geven.