Laatste nieuws: Stadspartij schuldig aan val kabinet

In Hart van Nederland geeft lijsttrekker Joris Wijsmuller er al blijk van: hij is woedend op de landelijke kopstukken die met de val van het kabinet de gemeenteraadsverkiezingen proberen te kapen.

 

“Anderhalve week voor de gemeenteraadsverkiezingen is het kabinet Balkenende dan toch gevallen. Het nieuws wordt gedomineerd door de vraag wie nu schuldig is aan de val. Bos beschuldigt Balkenende, en andersom. Actualiteitenrubrieken, nieuwsuitzendingen en dagbladen staan er bol van. Aan de keukentafel, in de kroeg en op internet zijn discussies losgebarsten over de vraag: wie is de schuldige? Het antwoord op deze vraag is even onthullend als ontluisterend: partijen als de Haagse Stadspartij zijn de reden dat het kabinet bewust ten val is gebracht.

Het was iedereen al opgevallen: de landelijke kopstukken roeren zich ongegeneerd als nooit tevoren in de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op alle partijbureaus is men doordrongen van dezelfde verkiezingswijsheid: bij tachtig procent van de kiezers speelt de landelijke politieke voorkeur een doorslaggevende rol bij de gemeenteraadsverkiezingen. En dus worden de kopstukken massaal en ongegeneerd ingezet in TV-programma’s, bushokjes, of al folderend bij winkelcentra en op markten. In ontbijtsessie’s bij het Tweede Kamergebouw worden journalisten bijgepraat over de laatste campagneactiviteiten.

Desondanks zijn de landelijke partijen er niet gerust op. Het gedrag van de kiezers blijft onvoorspelbaar, en de invloed van die 20 % bewuste lokale kiezers is niet te onderschatten. Dat dit voor landelijke partijen een reële zorg betreft, bleek uit de resultaten van een nieuw onderzoek wat het AD/Haagsche Courant afgelopen donderdag publiceerde: volgens 35 procent van de bewonersorganisaties in Den Haag is de Haagse Stadspartij de politieke partij in de Haagse raad die het meest voor de bewoners doet. Daarmee scoort de lokale partij veruit het hoogst. De PvdA en de SP staan met 15 procent op de tweede plek; GroenLinks en D66 volgen met 11 procent.

Vriend en vijand spraken de verwachting uit dat dit resultaat de Haagse Stadspartij zetelwinst zal gaan opleveren. Maar nog geen twee dagen later zijn de gemeenteraadsverkiezingen gekaapt door de landelijke politiek. Met de val van het kabinet hebben de regeringspartijen met succes alle aandacht op zich weten te vestigen. Het ultieme middel om de opmars van lokale partijen zoals de Haagse Stadspartij af te wenden.

Natuurlijk heb ik geen goed woord over voor deze onverantwoorde handelswijze van Bos, Balkenende en consorten. Wij zijn al weken bezig om de Haagse kiezer bewust te maken over wat er op het spel staat bij de gemeenteraadsverkiezingen, en dan anderhalve week voor de eindstreep trekken de hotemetoten van het andere Den haag alle camera’s naar zich toe. De landelijke kopstukken verdienen de komende anderhalve week een spreekverbod. Hard aanpakken, die egoïsten!!”