HSP: ‘Duidelijke regels voor ondergeschikte horeca’

Er komen duidelijker regels voor ondergeschikte horeca in woonwijken. Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij heeft hier op aangedrongen bij het college.

 

Met de Toekomstvisie Horeca is het mogelijk dat winkeliers hun klanten een kopje koffie of een broodje kunnen serveren. Ondergeschikte horeca heet dat. De nevenactiviteit mag niet meer dan 25m2 van het bruto vloeroppervlak innemen, er mogen geen maaltijden bereid worden (alleen opgewarmd), en er mag een spit, oven, of grill gebruikt worden.

“Je ziet in de vooroorlogse wijken dat dit beleid helemaal uit de hand loopt!”, zegt Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij. “Steeds meer buurtsupermarktjes
in woonwijken blijken in de hoek van hun winkel een complete pizzakoeriersdienst, of een shoarmazaak geïnstalleerd te hebben.”
Ambtenaren komen wel kijken naar stankoverlast of brandveiligheid als er klachten binnenkomen, maar treden niet op. Bezorgde buurtbewoners krijgen bij de gemeente te horen dat dit volkomen legaal is. Het college wilde zelfs toestaan dat een buurtsupermarkt met een complete snackbar en uitgebreide menukaart als ondergeschikte horeca beschouwd mocht worden!

Veel bewoners in woonwijken die naast winkelruimte wonen kunnen dus plotseling Domino’s Pizza of een complete shoarmatent als buren krijgen zonder dat het bestemmingsplan dit toestaat en zonder horecavergunning. Dat betekent dat de waarde van je huis zomaar met 30% kan dalen. En de premie van je brand-, of opstalverzekering verdubbeld wordt.

Moeten we deze Toekomstvisie dan maar in de prullenbak gooien? Gerwin van
Vulpen vindt dat niet nodig: “Het maakt ook mooie initiatieven mogelijk, zoals Lola Bikes & Coffee op het Noordeinde. Maar dan moet wel de definitie van ondergeschikte horeca helder geformuleerd worden, zodat burgers en ondernemers weten waar zij aan toe zijn. En van overlast mag geen sprake zijn”.

Na maandenlang gesteggel hierover met de wethouders Norder en Kool is Gerwin van Vulpen samen met Ingrid Gyömörei van de SP uitgenodigd om naar een scherpere formulering van het begrip ondergeschikte horeca te kijken.
“Natuurlijk moeten deze heldere regels dan wel goed nageleefd worden!”, aldus van Vulpen.

Reacties:

1. Op 2013-03-28 18:41:08 schreef Peter Crama:

wat mij meer tegen de borst stuit is het feit dat ik in een omtrek van ongeveer 500 meter in 49 winkels donör kebab of Turkse pizza kan eten.
waarom is hier geen regeling voor? denk ook niet dat al deze winkels enige vorm van bestaansrecht hebben.
wat het vermoeden van illegale praktijken versterkt, er zijn hier vorig jaar al een aantal van deze ondernemers voor een korte of langere tijd gesloten door de gemeente.