collage van website stichting moerwijk en artikel den haag fm

Haagse Stadspartij wil opheldering over faillissement Stichting Moerwijk

Op  28 januari 2025 is het faillissement van de Stichting Moerwijk uitgesproken door de rechtbank. Hiermee komen de activiteiten van de stichting stil te liggen. Stichting Moerwijk is volgens de eigen website beheerder van de ontmoetingsplek Heeswijkplein 10, DaMoer en Loev. De Haagse Stadspartij wil de onderste steen boven. Fatima Faïd: “Het is het derde initiatief dat – flink gesubsidieerd door de gemeente en het rijk – failliet gaat in Zuidwest. Eerst de Energieacademie, toen Made in Moerwijk en nu dit. Hoe kan dat toch? “.

De stichting Moerwijk was ook pas opgericht om de werkzaamheden van de Moerwijk Coöperatie over te nemen. Deze organisatie blijkt nu ( zie artikel Den Haag FM) jarenlang geen loonbelasting te hebben betaald voor de enige werknemer in dienst. Daarnaast gingen er ook dingen mis met de BTW. In 2021 en 2022 mocht de Coöperatie blijkens het artikel geen btw terugvragen maar deed dat wel. Tim de Boer: “Wat opvalt is de onprofessionele uitvoering van het werk. Hoe kan dit de gemeente ontgaan zijn? Zijn er niet eerder signalen afgegeven dat er iets niet klopt? We willen uitgebreide antwoorden van de wethouder!”. Zo blijkt uit het eerste verslag van de curator dat de gemeente vond dat het subsidiegeld niet aan de doelstellingen is besteed en heeft zij gepoogd het subsidie terug te vorderen.

Het steekt des te meer omdat er ook genoeg bewoners in de buurt zijn die ideeën hebben (en soms daar een beetje geld bij nodig hebben). Deze bewoners worden nu vaak aan de kant geschoven voor de “professionals”. Fatima Faïd: “Nu blijft het buurtcentrum en het Wijkrestaurant DaMoer voorlopig gesloten. We willen dat het college alles op alles zet om deze plekken weer snel te open MET de buurt”.

Schriftelijke vragen: Faillissement Stichting Moerwijk

Indiener: Fatima Faïd, Haagse Stadspartij

Datum: 20-2-2025

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Op  28 januari 2025 is het faillissement van de Stichting Moerwijk uitgesproken ( zie bijlage). Hiermee komen de activiteiten van de stichting stil te liggen. Stichting Moerwijk is volgens de eigen website beheerder van de ontmoetingsplek Heeswijkplein 10, DaMoer en Loev.

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt raadslid Faïd (Haagse Stadspartij) de volgende vragen:

1. Kan het college bevestigen dat de stichting Moerwijk failliet is?

Ja, de rechtbank heeft op 28 januari 2025 het faillissement uitgesproken.

2. Hoe lang wist het college al van de problemen bij de stichting Moerwijk?

Het bestuur heeft de gemeente in de week van 16 oktober 2024 op de hoogte gesteld van problemen bij de stichting Moerwijk.

3. Wanneer kwamen bij het college de eerste signalen over problemen bij de stichting binnen?

Zie het antwoord op vraag 2.

4. Wat heeft het college gedaan met deze signalen? Graag een uitgebreid antwoord?

De gemeente heeft van medio oktober 2024 tot begin januari 2025 continue in contact gestaan met de stichting en een aantal gesprekken gevoerd met het bestuur, de projectleider-directeur en boekhouder van de stichting in wisselende samenstellingen. Er is op vele momenten financiële en operationele informatie opgevraagd, die slechts mondjesmaat en onvolledig werden aangeleverd door het bestuur van de stichting. De gemeente heeft getracht zo snel mogelijk een volledig financieel beeld te krijgen en te kijken naar oplossingen. Echter, er bleek een liquiditeitstekort te zijn ontstaan uit posten uit het verleden dat niet rechtmatig op te lossen was door de gemeente.

5. Wat heeft het college gedaan om faillissement te voorkomen?

Zie het antwoord op vraag 4.

6. Hoeveel medewerkers zijn er actief voor de stichting Moerwijk?

Volgens het rapport van de curator waren dat er op het moment van faillissement vier.

7. Kan het college aangeven wat er met deze medewerkers gaat gebeuren?

Het college staat sinds december in regelmatig en goed contact met diverse medewerkers van Heeswijkplein 10. Zij worden actief betrokken bij de mogelijkheden voor een doorstart van het ontmoetingscentrum. Echter, de gemeente is geen actieve partij in de arbeidsrelaties van de stichting.

8. Klopt het dat de Stichting Moerwijk in 2024 75.000 subsidie ontving?

Ja, dat klopt.

9. Klopt het dat de Moerwijk Coöperatie ll.A. in 2024 139.666 subsidie ontving?

Ja, dat klopt.

10. Is er sprake van financieel wanbeheer volgens het college?

Dat is (nog) niet definitief vast te stellen, omdat de stichting de financiële verantwoording over de ontvangen subsidie nog niet heeft aangeleverd.

Stichting Moerwijk is uitbater van ontmoetingscentrum Heeswijkplein 10.

11. Welke acties gaat het college ondernemen om Heeswijkplein 10 open te houden voor de buurt?

Direct toen bekend werd dat de stichting de deuren van HWP10 moest sluiten, is geschakeld met diverse partners in de wijk. Dat heeft geleid tot een tijdelijke verplaatsing van de ontmoetingsplek voor de reguliere bezoekers op HWP 160 voor zowel een koffie inloop moment, als het uitdelen van ontbijttassen. Ook is er direct een zorgvuldig proces opgesteld om zo snel mogelijk tot een doorstart te komen. Dit proces betekende dat er door de gemeente gesprekken zijn gevoerd met diverse stichtingen en rechtspersonen, aan de hand van een lijstje criteria. Hierin werden diverse medewerkers van Heeswijkplein10 meegenomen. Dit proces is bijna afgerond. Inmiddels heeft het college duidelijkheid over welke rechtspersoon het beheer van Heeswijkplein10 overneemt.

12. Kan het college aangeven of er voor de organisaties en buurtbewoners die nu gebruik maken van deze plek alternatieve mogelijkheden zijn?

Er zijn alternatieve mogelijkheden. Zie voorts het antwoord op vraag 13.

13. Bij faillissement worden lopende huurcontracten zo spoedig mogelijk opgezegd door de curator. Heeft het college al contact opgenomen met de eigenaar van Heeswijkplein 10 (Hof Wonen) over het overnemen van de locatie na opzegging door curator? Zo nee, waarom niet?

Er is zowel met Hof Wonen als met de aangewezen curator goed en regelmatig contact. Inmiddels is duidelijk welke rechtspersoon de ontmoetingsplek voor bewoners op Heeswijkplein1 0 over wenst te nemen. Onderhandelingen met de curator zijn in een afrondende fase. Ook is er contact met Hof Wonen over een huurcontract.

Stichting Moerwijk en haar voorloper Moerwijk Coöperatie ll.A. hebben van de gemeente de boerderij bij station Moerwijk in beheer gekregen om daar een sociaal restaurant met buurtfunctie te realiseren onder de naam DaMoer.

14. Kan het college aangeven hoe lang en hoe vaak het restaurant daadwerkelijk open is geweest?

Dat is niet door het college vast te stellen.

15. Klopt het dat het gebouw eigendom van de gemeente is? Zo ja, op welke wijze wordt de verlangde buurtfunctie nu ingevuld?

Het klopt dat de gemeente eigenaar van het gebouw is. Het huurcontract staat op naam van de Moerwijk Coöperatie. Sinds 30 juni 2024 bestaat er bestaat geen subsidierelatie tussen de Moerwijk Coöperatie en de gemeente. De meerjarige subsidieregeling is alleen toegekend voor Heeswijkplein 10.

16. Kan het college aangeven waarom zij destijds voor het plan van Stichting Moerwijk heeft gekozen?

Het college heeft destijds niet gekozen voor het plan van de Stichting Moerwijk voor Damoer. Er bestaat in 2024 noch 2025 een subsidierelatie tussen de gemeente en Damoer. De beschikte subsidies voor de Coöperatie en de stichting zijn afgegeven voor Heeswijkplein 10 en in het eerste half jaar van 2024 voor weggeefwinkel de Loev.

17. Bij faillissement worden lopende huurcontracten zo spoedig mogelijk opgezegd door de curator. Heeft het college de opzegging door de curator al ontvangen? Zo nee, waarom niet?

De Moerwijk Coöperatie is niet failliet. Wel heeft de Moerwijk Coöperatie het huurcontract inmiddels opgezegd bij de gemeente.

18. Kan het college bevestigen dat er op dat moment meerdere gegadigden uit de buurt waren om eenzelfde functie in het pand te vestigen?

In het verleden is er één andere partij geweest die formeel kennis gegeven heeft interesse te hebben in de exploitatie van Damoer. Met hen zijn destijds ook gesprekken gevoerd, maar die hebben niet geleid tot een samenwerking.

19. Zo ja, kan het college contact opnemen met deze partijen om te kijken of zij nog steeds interesse hebben om het gebruik van de locatie te bespoedigen?

Er is een bruikleenovereenkomst afgesloten met Gewoon Sociaal, die het pand tijdelijk in gebruik hebben. Het plan is om over enkele maanden een inschrijvingsprocedure te starten voor een nieuwe huurder.

20. Wat gaat het college doen om langdurige leegstand te voorkomen op deze plek?

Er is geen sprake van leegstand van het pand. Zie ook het antwoord op vraag 19.

De stichting Moerwijk is de tweede stichting in Moerwijk die in korte tijd failliet gaat (eerder ging Made in Moerwijk failliet).

21. Kan het college aangeven of er overlappen zijn tussen de beide faillissementen? Zijn er bijvoorbeeld dezelfde mensen bij betrokken?

Er is geen overlap tussen de beide faillissementen. Ook niet qua betrokken mensen.

22. Kan het college aangeven of de problemen al speelden bij de Moerwijk Coöperatie U.A.

Ervan uitgaande dat gedoeld wordt op de financiële problemen die geleid hebben tot het faillissement van Stichting Moerwijk, is het antwoord dat het college medio oktober 2024 op de hoogte is gebracht van de problemen met achterstallige betalingen op naam van de Moerwijk Coöperatie. Het bestuur van Stichting Moerwijk heeft aangegeven dat deze problemen leidden tot de problemen bij de stichting.

23. Is het college akkoord gegaan met de omvorming van de Coöperatie naar een stichting? Zo ja, op welke grond?

Er is geen akkoord nodig voor het omvormen van een rechtspersoon, tenzij de rechtspersoon op dat moment nog subsidie ontvangt van de gemeente. Dit was niet het geval. De Moerwijk Coöperatie heeft subsidie aangevraagd voor de eerste helft van 2024 in het kader van de overbruggingsregeling voor ontmoetingscentra. De Stichting Moerwijk heeft daarna subsidie aangevraagd in het kader van de subsidieregeling ontmoetingscentra Regiodeal 4e tranche Den Haag Zuidwest II (RIS319902).

24. Waren er bij het college signalen dat er problemen (in brede zin) waren bij de Coöperatie? Zo ja, welke? En wat is daarmee gedaan?

Het is niet aan het college om aan te geven welke problemen er waren bij de Coöperatie in brede zin. Wel heeft de gemeente de aanvraag van stichting Moerwijk voor de subsidieregeling ontmoetingscentra Regiodeal 4e tranche Den Haag Zuidwest II op zijn merites beoordeeld en beschikt.

25. Welke stappen onderneemt het college om te voorkomen dat er meer projecten in Zuidwest failliet gaan?

De maatschappelijke initiatieven in Zuidwest zijn kwetsbaar. Onderdeel van het Nationaal Programma is dat we op een nieuwe manier samenwerken met bewoners. Zeker omdat in Den Haag Zuidwest bewoners vaak zonder veel ervaring waardevolle initiatieven van onderop bouwen. Zij verdienen daarom ook extra ondersteuning. In het kader van de Regiodeal zal dit jaar onder meer een training worden aangeboden aan de bestuursleden van rechtspersonen waarin aandacht wordt besteed aan good governance en een degelijke boekhouding. Ook de coördinatoren van de ontmoetingscentra krijgen een opleidingstraject. Dit ondersteunende programma zal worden uitgebreid met diverse andere trainingen. Met de ontmoetingscentra binnen de subsidieregeling is zeer frequent contact om de vinger aan de pols te houden en de gemaakte afspraken te monitoren. Voor wat betreft de andere organisaties die subsidies ontvangen van de gemeente geldt, dat onder andere door de inzet van extra community builders, de lijnen naar de gemeente extra kort zijn.

 

Er komt nog een debat.

Haagse Stadspartij

Voor meer informatie over de afhandeling van het faillissement: https://insolventies.rechtspraak.nl/#!/details/09.dha.25.22.F.1300.1.25

Lees ook: https://www.denhaagfm.nl/dhfm/4941874/toekomst-buurthuis-moerwijk-onbekend-na-faillissement-beheerder-redden-wat-er-te-redden-valt