Haagse Stadspartij vraagt aandacht voor gesegregeerd opgroeien Haagse jongeren

Raadslid Elly Burgering heeft donderdagavond bij de raadsbespreking van het Haags jeugdbeleid met succes een motie ingediend waarmee zij aandacht vraagt voor het gebrek aan contact tussen verschillende groepen Haagse jongeren. Op initiatief van Burgering gaat de gemeente nu een Jongerenstadslab organiseren rondom het thema ‘verbinden’. In dit Jongerenstadslab worden ideeën opgedaan om contact tussen jongeren van verschillende culturele achtergronden en uit wijken met een verschillende sociaaleconomische status te bevorderen.

Den Haag is de meest gesegregeerde grote stad van Nederland. Jongeren met verschillende etnische achtergronden en inkomens leven hierdoor sterk gescheiden van elkaar en hebben weinig mogelijkheden tot contact buiten de eigen groep. Veel Haagse jongeren zouden dit graag anders zien. In een inspraakbijeenkomst voor jongeren over het jeugdbeleid afgelopen september formuleerden zij het volgende advies “jongeren van verschillende culturele achtergronden en uit rijke en arme wijken zouden meer met elkaar in aanraking moeten komen”.

De Haagse Stadspartij sluit zich van harte aan bij het advies van de jongeren om meer contact tussen verschillende groepen te bevorderen. Elly Burgering: “Willen we samen één stad zijn, dan is het ontzettend belangrijk dat jongeren uit verschillende groepen contact met elkaar hebben en niet gescheiden van elkaar opgroeien. Interetnisch contact gaat wederzijdse vooroordelen en discriminatie tegen. Ook kinderen en jongeren uit verschillende sociaaleconomische milieus hebben er baat bij om elkaar te ontmoeten. Dit contact draagt niet alleen bij aan de kans op sociale mobiliteit van kinderen uit zwakkere sociaaleconomische milieus, het is een wisselwerking waarbij alle kinderen hun blikveld kunnen verruimen”.

De Haagse Stadspartij ziet graag dat er stappen worden ondernomen om de enorme segregatie in Den Haag structureel te verminderen, maar zolang kinderen nog zo sterk gescheiden van elkaar leven moet er naar creatieve oplossingen worden gezocht om te voorkomen dat verschillende groepen elkaar helemaal niet ontmoeten.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.