Haags integratiedebat

Met stevige taal gaven VVD en SP het Haagse integratiedebat even een ruk naar rechts. Om uiteindelijk hun keutel weer in te trekken.

 

Haagse politiek in de ban van de burka – VVD en SP: onderzoek islamitische internaten
DEN HAAG Met stevige taal gaven VVD en SP het Haagse integratiedebat even een ruk naar rechts. Politiek Den Haag was gisteravond in de ban van de burka. De VVD stelde voor met de vervoersbedrijven in de regio Haaglanden te komen tot een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbaar vervoer.

Tijdens een debat over integratie in de stad zette vooral coalitiepartij VVD hoog in. De partij wilde niet alleen een burka-verbod in bus en tram, maar ook een verbod op gescheiden zwemmen en gescheiden inburgeren. De liberalen wilden ook een onderzoek naar religieuze huwelijken en naar de aanwezigheid van islamitische internaten in de stad. Volgens VVD’er Van Dijk zijn er zeker drie van zulke internaten in Den Haag waarin ‘jongeren worden geïndoctrineerd en opgezet tegen andersdenkenden’. Volgens de SP telt Den Haag zelfs vier internaten. Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, burgerschap) ontkende dat er in Den Haag internaten zijn. Hij vroeg VVD en SP om gegevens zodat hij een onderzoek kan instellen. De wethouder zei ook dat er geen probleem is als het gaat om deelname van vrouwen aan inburgeringscursussen. Volgens hem doen vrouwen massaal mee aan taalcursussen. Wethouder Sander Dekker (VVD, sport) hield een pleidooi om niet in te grijpen in het gescheiden zwemmen. Hij hield de raad voor dat in de praktijk blijkt dat het gescheiden zwemmen aanzet tot sporten van vrouwen die op die manier uit een isolement gehaald kunnen worden. Dekker vindt dat van groot belang. Wethouder Peter Smit (VVD, verkeer) maakte duidelijk dat een burka-verbod in het openbaar vervoer niet noodzakelijk is omdat het gaat om zeer kleine aantallen. “Schieten met een kanon op een mug” vond het raadslid Joris Wijsmuller van de Stadspartij. Van alle harde woorden van de VVD was aan het eind van de avond weinig over. De partij trok de stevige motie in.

bron: AD/Haagsche Courant