Met de verkiezingen in aantocht is D66 plotseling tegen een cruiseterminal en suggereert men in folders en op internet dat D66 het voortouw tegen de cruiseterminal heeft genomen. Niets is minder waar.

Met de verkiezingen in aantocht veranderden achtereenvolgens het CDA, GroenLinks, D66, VVD en PvdA van standpunt over de cruiseterminal. Deze partijen wilden allemaal het plan voor een buitenhaven de kans geven. Maar nu opeens is iedereen tegen, en organiseert D66 een bijeenkomst over de toekomst van Scheveningen. In de aankondiging stelt D66: “Eindelijk groeit ook bij andere partijen de twijfel over de plannen voor een cruiseterminal”. Joris Wijsmuller: “Hoe durven ze! Het is triest om te constateren dat een partij die jarenlang verder wilde met de cruiseterminal, nu plotseling suggereert dat ze altijd al tegen waren. Dat is op z’n zachtst gezegd hypocriet! In 2008 pleitte D66-fractievoorzitter Marjolein de Jong in de raad nota bene nog voor een cruisehaven en een zeezeilhaven. Een half jaar later sprak ze haar voorkeur uit voor een cruiseterminal zonder woningbouw. In 2009 stemde D66 in met uitgebreid onderzoek naar de cruisehaven. Voorstellen van de Haagse Stadspartij om te stoppen met de cruisehavenplannen en het onderzoek stop te zetten werden door D66 stelselmatig afgewezen.”

Zuiderstrand opnieuw bedreigt
D66 zegt nu tegen de plannen voor een cruiseterminal en voor het behoud van het Zuiderstrand te zijn. Lijsttrekker Wijsmuller: “D66 wil het Zuiderstrand behouden? Dan zeg ik: D66 liegt, draait, en is hypocriet. Sterker nog: door vast te houden aan een zeezeilhaven bedreigt D66 zelf het Zuiderstrand. Voor mij is dit een bewijs dat de kiezers belazerd gaan worden. Na de verkiezingen gaat Den Haag dankzij D66 opnieuw geconfronteerd worden met plannen voor een buitenhaven voor zeezeiljachten op het Zuiderstrand! En we weten allemaal dat de aanleg van een peperdure buitenhaven alleen te betalen is als er geld verdiend kan worden met de bouw van bijvoorbeeld luxe villa’s, kantoren en casino’s. Dan kan het hele verhaal weer van vooraf aan beginnen. Let maar op.”

Doof voor Scheveningers
D66 zegt in haar flyer ook dat ze de bouwplannen voor het Norfolkterrein wil heroverwegen en dat ze wil gaan luisteren naar wat er onder de Scheveningers leeft. Wijsmuller: “Zijn ze soms doof bij D66? De Scheveningers hebben zich allang uitgesproken in het alternatieve plan ‘Scheveningen leeft!’ De Haagse Stadspartij heeft van het begin af aan dit plan ondersteund. Kern van dat plan is juist dat Scheveningers heel graag de derde haven open willen houden! Maar een meerderheid van de raad inclusief D66 heeft vorige week nog de motie om de derde haven open te houden verworpen. Ook D66 wil dus de derde haven dempen en volbouwen. Daarmee geeft D66 aan dat ze doof is voor de wensen en argumenten van de Scheveningers.”

Pechtold?
De Haagse Stadspartij plaatst verder grote vraagtekens bij de komst van Alexander Pechtold naar Scheveningen. Deze man woont al jaren aan de andere kant van Nederland en weet niet eens hoe een haring er uitziet, maar komt wel spreken over de toekomst van de Scheveningse haven. Joris Wijsmuller trekt zijn conclusies: “De landelijke partijen vinden het de gewoonste zaak van de wereld om bliksemafleiders als Pechtold in te zetten, maar ik vraag me dan af: kan Marjolein de Jong het niet op eigen kracht? Straks komen Wouter Bos en Geert Wilders ook nog op bezoek. Maar die lui kennen alleen de weg in het Binnenhof en weten niets van de lokale situatie in Den Haag. Ik hoop dat de Haagse en Scheveningse kiezers zich geen zand in de ogen laten strooien.”

Reacties:

1. Op 2009-11-24 14:14:03 schreef bettie groen:

Dat Joris meent altijd, en soms tegen beter weten in, naar ‘de burgers’ te moeten luisteren en de grote lijnen uit het oog verliest, betekent niet dat dit ook voro D66 geldt. D66 heeft altijd iets gewild met de haven, maar nooit de grootse plannen van Norder ondersteund.
Volgens mij wil D66 niet volbouwen, maar wel woningen in Scheveningen. Waarom is dat zo slecht voor dit stadsdeel? Zijn daar al genoeg woningen voor iedereen? Als het aan de ‘Scheveningers’ ligt, verandert er de komende 300 jaar helemaal niets en dat is toch ook niet echt goed voor de ontwikkeling van de buurt.
Overigens: Alexander Pechtold is jarenlang inwoner van Leiden geweest en werkt iedere dag van de week in Den Haag. Hij zal vast wel eens op Scheveningen komen. Er zijn waarschinlijk veel Hagenaars die buiten Den Haag werken maar er wel wonen. Dat is toch geen argument voor wat dan ook?

2. Op 2009-11-24 14:14:38 schreef Joris Wijsmuller:

Wel grappig Bettie dat jij van D66 mij verwijt dat ik teveel naar burgers luister. Het geeft nog maar eens aan dat D66 volledig is ondergedompeld in de gevestigde politiek en haar idealen heeft laten verwateren. Het laatste verwijt dat je mij kunt maken is dat ik de grote lijn uit het oog verlies. Neem de cruiseterminal: ik was 2 jaar geleden de eerste die opkwam voor het Zuiderstrand en plannen voor een buitenhaven categorisch afwees; D66 is op dit punt gaan draaien, en blijft halfslachtig het Zuiderstrand bedreigen. Ook met het Norfolkterrein bewaak ik de grote lijn, en dat is het openhouden van de derde haven. D66 zegt de economische bedrijvigheid in de haven te willen versterken, maar laat wel de derde haven dempen; leg maar eens uit welke visie hier aan ten grondslag ligt. Pechtold heeft misschien een gladde babbel, maar ook hij kan niet recht praten wat krom is.