Bewoners Roggeveenstraat dienen business-case in

Plan voor aankoop door wooncoöperatie overhandigd aan Haag Wonen

Op maandag 1 juni overhandigden de bewoners van de Roggeveenstraat een doortimmerd plan aan woningcorporatie Haag Wonen om 65 woningen in de straat over te nemen. Het is nu aan Haag Wonen om te beslissen of zij de woningen aan de bewoners wil overdragen. De bewoners willen daarvoor een eigen wooncoöperatie oprichten. Het doel van de hechte, betrokken groep bewoners is om een betaalbaar wooncomplex voor de sociale huursector te behouden.

Lange tijd werd er gedacht aan sloop van de woningen. De bewoners gingen hiertegen in het geweer en kregen uiteindelijk een half jaar de tijd om met een uitgewerkt voorstel te komen. Al eerder hadden de bewoners van de Roggeveenstraat met succes een verwaarloosd binnenterrein achter de straat omgetoverd in een groene oase. Hierdoor is een hechte gemeenschap in de straat ontstaan.

Hanno van Megchelen, één van de initiatiefnemers: “Wij hebben een unieke straatgemeenschap, die bestaat uit heel verschillende mensen. Om deze gemeenschap en de panden te behouden hebben we met elkaar dit plan opgesteld. Samen betaalbaar en duurzaam wonen. Dat is ons doel!”.

De bewoners kregen voor hun plannen de steun van de Haagse Stadspartij. Raadslid Peter Bos: “Wij vinden dit een prachtig initiatief van de bewoners. Een van onderop georganiseerde actie van bewoners, die het heft in eigen hand hebben genomen. We hopen dat dit veel navolging gaat krijgen in de stad. Bovendien gaat het om beschermd gemeentelijk stadsgezicht dat hierdoor behouden blijft”.

Sinds kort biedt de nieuwe Woningwet bewoners de mogelijkheid om woningen over te nemen van de woningbouwvereniging door een wooncoöperatie op te richten. In het nu gepresenteerde plan beschrijven de bewoners hoe zij tot de overname van de 65 woningen willen komen. De woningen krijgen een fikse opknapbeurt en een huur van ca. € 450 per maand.