Feest 20 jaar Haagse Stadspartij

De Haagse Stadspartij viert feest met een 6-daags festival om het twintigjarig bestaan te vieren. Met debatten, een jubileumblad, een feestavond en veel andere activiteiten wordt van maandag 20 t/m zaterdag 25 november flink uitgepakt.

Op 5 november 1997 passeerden de statuten van een nieuwe, lokale Haagse partij bij de notaris. De oprichting van de Haags Stadspartij kwam voort uit een netwerk van actiegroepen, buurtorganisaties, kraakbeweging en milieugroepen dat destijds actief was. Zo speelde er de voorgenomen sloop van kraakpand de Blauwe Aanslag, de bouw van de tramtunnel en allerlei andere grote bouwprojecten in de stad. Men ageerde vooral tegen de ‘cityvorming’ en het feit dat er geen rekening werd gehouden met de wensen van de bevolking.

De Haagse Stadspartij behaalde in maart 1998 voor het eerst een zetel in de gemeenteraad met lijsttrekker Joris Wijsmuller. Bij de laatste verkiezingen werden vijf zetels behaald en kreeg de partij na 16 jaar oppositie voeren een plek in het college. Daarmee kwam ook een einde aan het ‘motorblok’ van PvdA en VVD dat decennialang de macht in de stad verdeelde.

De Haagse Stadspartij is uitgegroeid tot de grootste en oudste lokale partij van de stad. Hoewel lokale partijen overal in het land inmiddels gemeengoed zijn is dat in de grote steden nog geenszins het geval. De Haagse Stadspartij is ook de enige lokale partij in Nederland met zo’n uitgesproken radicaal progressief profiel.

Programma Festival 20 jaar Haagse Stadspartij

maandag 20 november – Haags Stadscafé over de toekomst van lokale progressieve politiek
Een (gratis) Stadsdebat in het Nutshuis (Riviervismarkt 5 Den Haag), het debat begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). De inleiding wordt verzorgd door Frans Bieckmann. Schrijver van het boek
‘Over Podemos’. Podemos is een Spaanse politieke beweging voor radicale democratie die is voortgekomen uit actiegroepen tegen huisuitzettingen en schulden. Inmiddels is deze beweging de grootste politieke partij in Barcelona en Madrid. De avond wordt vervolgd door een debat over de samenwerking tussen progressieve lokale partijen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Aan het woord komen Joris Wijsmuller (wethouder en lijsttrekker Haagse Stadspartij), Femke Sleegers (Fossielvrij Den Haag), Frans Bieckmann (hoofdredacteur The Broker), Martijn Balster (fractievoorzitter en lijsttrekker PvdA Den Haag) en Nourdin El Ouali (fractievoorzitter en lijsttrekker van Nida Rotterdam).

dinsdag 21 november – Presentatie jubileumnummer Haagse Prikkel tijdens Pubquiz
Het jubileumnummer van de Haagse Prikkel staat in het teken van de geschiedenis van de Haagse Stadspartij. Deze avond worden de eerste exemplaren van het jubileumnummer overhandigd aan de leden van het oprichtingsbestuur uit 1997. Aansluitend de Pubquiz over de geschiedenis van de Haagse Stadspartij. Locatie: Proeflokaal, Oude Molstraat 20 B-Den Haag, aanvang 17 uur.

Extra: Debat Professionele NGO’s als probleem (georganiseerd door de Haagse Mug) in het Pandercafé, Binnendoor 32, aanvang 20.00 uur. Het debat wordt georganiseerd door Rob Bleijerveld van de Haagse Mug.

donderdag 23 november – Meet ’n Greet in het stadhuis (alleen voor leden)

vrijdag 24 november – Feest! In de Pip (alleen voor leden)

zaterdag 25 november – Straatacties
We delen op 5 plekken in Den Haag cadeautjes uit: Loosduinse Hoofdplein, Huygenspark, Frederik Hendriklaan, Grote Marktstraat en de Betje Wolffstraat. Kom op zaterdagmiddag om 14.00 uur naar één van deze locaties.

In de pers
Den Haag FM, donderdag 16 november 2017
Radio West, interview met Joris Wijsmuller en Peter Bos, maandag 20 november 2017

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.