De Haagse Stadspartij is verontwaardigd over het verdwijnen van geveltuintjes uit de van Diemenstraat. Bewoners hadden deze tuintjes vorig jaar aangelegd in het kader van Operatie Steenbreek. Zonder enige vorm van overleg heeft de gemeente de planten uit de tuin gerukt en deze opnieuw dichtgetegeld. Raadslid Peter Bos heeft hier schriftelijke vragen over ingediend.

Volgens de bewoners was de gemeente gevraagd om een scootmobielberging te plaatsen in de straat. Dat werd echter geweigerd, de scootmobiel moest maar op de stoep geparkeerd worden, precies op de plek van de geveltuintjes. Zonder enige vorm van overleg is de gemeente overgegaan tot het verwijderen van alle planten en is de tuin dichtgetegeld. De stokrozen en vlinderstruik verdwenen in de ORAC. Peter Bos: “Hoe haal je het in je hoofd om je zo horkerig te gedragen als ambtenaar. Wat mij betreft krijgen ze strafwerk en worden de geveltuintjes morgen nog hersteld. De gemeente promoot nota bene zelf de aanleg van geveltuintjes en vervolgens slopen ze je tuin.”

Hieronder de schriftelijke vragen:

Datum: 26 april 2019

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

De bewoners van het portiek in de van Diemenstraat 26a t/m j, hadden met veel liefde geveltuintjes aangelegd met stokrozen en een vlinderstruik. De geveltuintjes in het Zeeheldenkwartier werden zeer gewaardeerd door de buurt, zorgden voor vergroening en droegen bij aan het voorkomen van wateroverlast. Van de een op de andere dag zijn de geveltuintjes zonder overleg weggehaald door de gemeente en opnieuw betegeld. Hierover stel ik overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde de volgende schriftelijke vragen:

1. Is het juist dat de geveltuintjes door de gemeente zijn weggehaald en opnieuw zijn dichtgetegeld? Zo ja, welke afdeling is hiervoor verantwoordelijk en heeft dit uitgevoerd?

2. De geveltuintjes waren met toestemming van de gemeente aangelegd. De bewoners hadden meegedaan aan Operatie Steenbreek, voor elke verwijderde tegel kregen ze een gratis plantje. Op de website van de gemeente is informatie te vinden over het aanleggen van geveltuinen en daarnaast heeft de gemeente een folder uitgebracht over het aanleggen van geveltuinen met als motto: “Fleur uw gevel op en draag bij aan een groene stad!” Is dit juist?

3. Volgens de bewoners zijn de geveltuintjes door de gemeente verwijderd om een parkeerplaats voor een scootmobiel te realiseren voor een bewoner uit een ander portiek. Is dit juist? Zo nee, waarom niet?

4. Wie heeft dit besluit genomen?

5. Wat zijn de regels die gelden bij het realiseren van een scootmobielparkeerplaats?

6. Waarom is er geen overleg gevoerd met de bewoners over het voornemen om een scootmobielparkeerplaats te realiseren?

7. De planten die in de geveltuintjes stonden zijn volgens de bewoners in de ORAC’s gesodemieterd door de gemeente. Is dit juist? Zo ja, waarom is dit gebeurd?

8. Is het college bereid om als de wiedeweerga de geveltuinen te herstellen inclusief nieuwe planten en nederige excuses aan te bieden voor dit wangedrag?

9. Is het college bereid om de ambtenaren die dit op hun geweten hebben strafwerk te geven door de Folder Haagse Geveltuinen honderd keer met de pen over te laten schrijven? Zo nee, welke andere maatregelen gaat het college nemen om dit horkerige gedrag in de toekomst te voorkomen?

Peter Bos
Haagse Stadspartij

In de pers
Den Haag FM
Omroep West
Dagblad 070
Algemeen Dagblad
Algemeen Dagblad

 

1 Reactie
  1. Marie-josé

    Sterker nog, vorige maand kon men op 2 zaterdagen gratis duinplantjes uitgraven aan de Scheveningse Boulevard om zelf geveltuintjes aan te leggen (daar moet een groot stuk duin weg voor de bouw van iets). De gemeente bood zelfs aan te helpen met het verwijderen van de 1e stoeptegel zodat je zelf verder kon aanleggen. Het evenement werd zeer druk bezocht dus er zullen heel wat geveltuintjes bij gemaakt zijn haha

Uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.